Primii kilometri din Autostrada Bucureștiului vor fi inaugurați în august, din lotul UMB – CNAIR

Primii kilometri inaugurați din Autostrada Bucureștiului (A0) vor fi din secțiunea nordică, deși pe secțiunea sudică lucrările au început mult mai devreme. Constructorul român UMB promite darea în trafic a aproape 10 km din lotul 2 al A0 Nord în august, urmând ca lotul 2 din A0 Sud, construit de turcii de la Alarko, să fie deschis circulației în octombrie, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții CNAIR.
Anemona Andone - lun, 08 mai 2023, 22:02
Primii kilometri din Autostrada Bucureștiului vor fi inaugurați în august, din lotul UMB - CNAIR

Deși a început lucrările pe lotul 2 din A0 Nord în 2022, cu cel puțin un an mai târziu decât constructorii turci și greci de pe A0 Sud, UMB ar putea „fura” startul cu prima inaugurare pe A0.

„Primul lot din A0 care va fi inaugurat este lotul 2 din A0 Nord, în august. Deschiderea va fi parțială, pe aproape 10 km”, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit lui, încă se discută dacă descărcarea se va face în DN2 sau un drum județean.

Apoi urmează ca lotul 2 al A0 Sud să fie inaugurat în octombrie, posibil cu o descărcare provizorie, până va fi deschis circulației și lotul 1 al A0 Sud, în decembrie 2023, a mai spus reprezentantul CNAIR.

Luna trecută, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, vorbea despre mobilizarea foarte bună a UMB pe lotul 2 al A0 Nord. „În acest ritm, graficul asumat prin contract (iunie 2024), va putea fi devansat. Dacă se menține mobilizarea, este foarte posibilă deschiderea circulației în acest an (august 2023) pe aproximativ 10 km ai Lotului 2 al A0 Nord (între Corbeanca și A3 – n.r.)”, sublinia șeful CNAIR.

Lotul 2 al A0 Nord (Corbeanca – Afumați) are o lungime de 19 km, iar lucrările în valoare de 831,92 de milioane de lei (fără TVA) sunt finanțate prin Programul Transport.

Asociația Pro Infrastructură (API) a postat luni imagini video cu lotul UMB de 19 kilometri.

 

Legat de loturile din secțiunea sudică, estimările oficiale indicau inaugurări încă de la finele anului trecut. Mai nou, se vehicula ca în vară să fie deschis parțial circulației lotul 2 al A0 Sud, pe 10 kilometri.

Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe cele mai avansate loturi în construcție din A0. Pe lotul 2 din A0 Sud, de exemplu, se poate observa că există deja „trafic intens”, dar de bicicliști.

Autostrada Bucureștiului (101 km) este formată din trei loturi pe secțiunea sudică și patru loturi pe secțiunea nordică. Pe partea de sud, lucrările pe loturile 1 și 2 sunt executate de turcii de la Alarko, în vreme ce grecii de la Aktor sunt prezenți pe lotul 3. Pe partea de nord, loturile 2 și 4 au fost atribuite grupului UMB iar lotul 3 a fost adjudecat de un constructor din China. Pe lotul 1 al A0 Nord, situația este încă incertă la patru ani de la lansarea licitației.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Japonia anunţă un număr record de nave chineze observate în apropierea insulelor disputate
Japonia anunţă un număr record de nave chineze observate în apropierea insulelor disputate
Japonia a observat zilnic nave chineze în apropierea micilor insule disputate între cele două ţări din Marea Chinei de Est, timp de 158 de zile consecutiv, un record, a declarat luni purtătorul......
SUA şi statele europene se gândesc să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară
SUA şi statele europene se gândesc să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară
SUA şi ţările europene iau măsuri pentru a achiziţiona sau produce vaccinuri împotriva virusului gripei aviare H5N1 ...
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Phenianul se pregăteşte să plaseze pe orbită un nou satelit militar spion, a informat luni agenţi japoneză de presă ...
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
Performanțele mașinii și reacția pozitivă a publicului de la Villa d'Este ar putea duce la o producție limitată a ...