Primii kilometri din Autostrada Sibiu – Pitești au fost dați în trafic VIDEO Update

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat joi, la Bacău, că lotul 1 din Autostrada Sibiu - Pitești va fi deschis circulației în jurul orei 15:00. Secțiunea Sibiu - Boița, de circa 13 kilometri, a fost construită de austriecii de la Porr.
Anemona Andone - joi, 15 dec. 2022, 11:28
Primii kilometri din Autostrada Sibiu - Pitești au fost dați în trafic VIDEO Update

UPDATE 15:45

Primii kilometri ai Autostrăzii Sibiu-Pitești au fost deschiși circulației, a anunțat joi după – amiază ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, care a postat imagini video.

„De astăzi se circulă pe 13 kilometri de autostradă între Sibiu și Boița! Și sunt doar începutul! Anul acesta au fost semnate toate contractele care lipseau pentru a putea fi demarate lucrările pe toată autostrada până la Pitești”, a mai spus Grindeanu.

 

UPDATE 15:40

Joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 15:00, s-au dat în trafic primii 13,17 km din autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 1, Sibiu – Boița, cu 4 luni mai devreme față de termenul contractual de finalizare, respectiv aprilie 2023, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

”De astăzi, ne vom bucura de primii 13,17 km ai acestei autostrăzi extrem de importante, nu doar pentru România, ci și pentru economia europeană. Autostrada Sibiu – Pitești este importantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a țării noastre. De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați. Acest obiectiv al României și al Uniunii Europene este așteptat de mai bine de trei decenii”, a precizat Cristian Pistol, directorul general CNAIR.

Construcția acestei secțiuni de autostradă a beneficiat de finanțare din fonduri europene (POIM 2014-2021) în valoare de 612,65 milioane lei, fără TVA.

Știrea inițială

Prima secțiune din Autostrada Sibiu – Pitești (A1) ar putea fi inaugurată pe 15 decembrie, a anunțat luna trecută Asociația Pro Infrastructură (API). Deși vorbim de doar 13,17 kilometri între Șelimbăr și Boița, API susține că ciotul este foarte important pentru traficul de tranzit, scutind șoferii de aglomerația din Tălmaciu și de intersecția DN1-DN7, dar și pentru localnicii care vor scăpa în mare măsură de zgomot, poluare și de pericolul traversării drumului național.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Secțiunea 1 Sibiu – Boița include:

  • 8 poduri, pasaje si viaducte
  • 2 noduri rutiere la intersecţia cu drumurile naţionale.

Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 1 Sibiu – Boița a fost semnat cu firma austriacă Porr pentru suma de 612,65 milioane de lei fără TVA. Ordinul de începere pentru etapa de proiectare a fost emis în mai 2019, iar cel pentru etapa de execuție pe 30 martie 2020. Durata de realizare a contractului este de 48 de luni, din care 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.

Lucrările la cei 13,17 kilometri de autostradă aveau ca termen de finalizare primăvara anului viitor, conform contractului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autostrada Sibiu – Piteşti, cu o lungime de peste 122 de km, este împărțită în cinci secțiuni. Austriecii de la Porr vor construi și secțiunea 4. Italienii de la WeBuild/Astaldi și-au adjudecat secțiunile 3 și 5 iar secțiunea 2 a fost câștigată de turcii din asocierea Mapa – Cengiz.

FOTO: Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 1 Sibiu – Boița (sursa: Forum PeUndeMerg)

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a împrumutat 580 de milioane de lei de la bănci – 26.02.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat 580 de milioane de lei de la bănci – 26.02.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 580 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 125 de luni şi un......
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni – pronoza meteo ANM
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni – pronoza meteo ANM
Ultimele zile din februarie vor aduce valori termice maxime de 19 - 20 de grade în unele regiuni, iar temperaturile vor ...
Companiile din România sunt la coada clasamentului în UE, când vine vorba de vânzările online – date Eurostat
Companiile din România sunt la coada clasamentului în UE, când vine vorba de vânzările online – date Eurostat
Aproximativ 22,9% dintre companiile din Uniunea Europeană au efectuat vânzări online în 2022, un nivel cu 0,1 puncte ...
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuan
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuan
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu omologii din China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuani, dar ...