Primii morţi în Crimeea, după alipirea la Rusia. „Conflictul a intrat în faza militară”

Un militar ucrainean şi un membru al "forţelor de autoapărare" proruse au murit în Simferopol, Capitala Crimeii, după un atac armat, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, conform Interfax-Ukraine.
Economica.net - mie, 19 mart. 2014, 05:34
Primii morţi în Crimeea, după alipirea la Rusia.

Alţi doi bărbaţi, un militar ucrainean şi un paramilitar prorus au fost răniţi.

Ministerul Apărării din Ucraina are o altă variantă. Potrivit ministerului, doar un militar ucrainean a fost ucis marţi într-un atac împotriva unităţii sale militare din Simferopol.

‘În timpul atacului asupra unei unităţi militare din Simferopol, un militar ucrainean a murit după ce a fost împuşcat în gât. Un alt militar a fost rănit’, a afirmat purtătorul de cuvânt Vladislav Seleznev.

Militarul ucis păzea această unitate unde îşi aveau sediul serviciile foto ale centrului militar de topografie şi navigaţie, a precizat Seleznev.

Documentele tuturor militarilor care se aflau în unitate au fost confiscate. ‘Li s-a spus că sunt arestaţi’, a afirmat purtătorul de cuvânt, fără a putea preciza numărul lor.

Vladislav Seleznev a afirmat că deocamdată nu este clar cine a comis atacul, însă i-a descris pe atacatori ca fiind ‘forţe necunoscute, foarte bine înarmate şi având feţele acoperite’.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a afirmat că în urma atacului armat de marţi conflictul cu Rusia din Crimeea ‘a trecut de la faza politică la o fază militară’ şi a acuzat Rusia de comiterea unei ‘crime de război’ prin împuşcarea unui militar ucrainean.

Militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizaţi să folosească armamentul din dotare

Militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizaţi marţi să folosească armamentul din dotare, ca urmare a atacului asupra unei unităţi militare din Simferopol soldat cu moartea unui militar ucrainean, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, preluat de AFP şi Reuters.

‘Pentru protejarea vieţilor soldaţilor noştri, unităţile militare ucrainene din Crimeea sunt autorizate să folosească armamentul’, se precizează în comunicatul Ministerului ucrainean al Apărării.

NATO condamnă anexarea „ilegală” a Crimeii
     
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat anexarea ‘ilegală’ a Peninsulei Crimeea la Rusia şi a îndemnat Moscova şi Kievul la ‘reţinere’ după moartea unui militar ucrainean, potrivit AFP.

‘Rusia a ignorat toate apelurile de a reveni la respectarea dreptului internaţional şi continuă să coboare de-a lungul unui drum periculos’, a deplâns Rasmussen într-un comunicat.

‘Nimic nu poate justifica urmărirea unei astfel de politici care nu poate decât să sporească izolarea internaţională a Rusiei’, a adăugat el.

‘Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea este ilegală şi ilegitimă, iar ţările aliate din cadrul NATO nu o vor recunoaşte’, a avertizat secretarul general al Alianţei, care, pe de altă parte, s-a declarat ‘profund îngrijorat’ după informaţiile referitoare la uciderea unui militar ucrainean.

‘Este urgent ca toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să ia toate măsurile pentru a evita continuarea escaladării’, a subliniat Anders Fogh Rasmussen.

Un schimb de focuri care a avut loc marţi la Simferopol, reşedinţa administrativă a Peninsulei Crimeea, s-a soldat cu moartea a două persoane, un militar ucrainean şi, respectiv, un membru al ‘forţelor de autoapărare’ proruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale’, citată de agenţia de presă Interfax-Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat marţi un tratat istoric privind alipirea la Rusia a Crimeii, peninsulă controlată de peste două săptămâni de forţele ruse şi proruse care îi încercuiesc pe soldaţii ucraineni baricadaţi în unităţile lor militare.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului Timișoara
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului ...
Constructorul turc de material rulant Bozankaya a livrat, sâmbătă, 18 mai, către Primăria Municipiul Timișoara primul tramvai din lotul de 17 pentru care a semnat contractul la începutul......
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu ...
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, ...
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 de tone echivalent petrol, ...