Primul declin din ultimii 8 ani: finanţăriile VC în inteligenţă artificială au scăzut cu 34% în 2020

2020 a fost un an greu pentru industria inteligenței artificiale (AI). Investiţiile de capital de risc (VC) pentru AI a scăzut cu 33,9% a finanțării totale obținute în 2020, comparativ cu anul precedent, potrivit firmei de consultanță pe piața globală de tehnologie ABI Research. Un total de 15 miliarde de dolari a fost strâns în 2020, ceea ce este semnificativ mai mic decât cei 22,7 miliarde de dolari în 2019. Acesta este primul declin al finanțării globale a capitalului de risc pentru AI din 2012, determinată de mai mulţi factori.
Lidia Neagu - Dum, 25 iul. 2021, 22:04
Primul declin din ultimii 8 ani: finanţăriile VC în inteligenţă artificială au scăzut cu 34% în 2020

Dintre principalii factori, pandemia de COVID-19 este cel mai important. Rundele de VC au fost reduse din cauza măsurilor de blocare luate de Guverne. De asemenea, firmele de capital de risc s-au abținut de la încheierea de tranzacții din cauza incertitudinii mediului macroeconomic. În plus, unele startup-uri de AI cu cazuri de afaceri mature au rămas strategic în afara rundelor de finanțare în 2020, pentru a reveni în 2021.

În același timp, disputa comercială dintre Statele Unite și China a răcit entuziasmul investitorilor. Investitorii americani au ales să nu investească în startup-uri chineze de inteligenţă artificială. În același timp, multe startup-uri chineze de AI s-au confruntat cu provocări  în încercarea de a-și extinde prezența în Statele Unite.

„Nu este surprinzător faptul că Statele Unite au dominat lista primelor 20 de startup-uri de AI, cu 13 startup-uri, precum Affirm, Aurora, DataRobot, Nuro, Pony.ai și TuSimple. Toate aceste startup-uri au introdus funcții AI de ultimă generație într-o gamă variată de industrii, de la finanțe la automobile, logistică, sănătate, chipseturi AI și administrarea afacerilor”, explică Lian Jye Su, analist principal la ABI Research.

Cu toate acestea, atât Coronavirusul, cât și geopolitica au prezentat o nouă complexitate pentru economia globală, creând astfel noi oportunități pentru adoptarea inteligenței artificiale.

Întrucât majoritatea angajaților au fost plasați sub izolare COVID-19, startup-urile de AI au oferit instrumente de automatizare și de augmentare pentru munca și colaborarea la distanță, implementarea unor protocoale de distanțare sigură și de monitorizare a stării de sănătate, precum și prevenirea amenințărilor la adresa securității cibernetice.

Confruntându-se cu perturbarea lanțului de aprovizionare, marile economii din întreaga lume au pledat pentru ca întreprinderile naționale să își diversifice strategia privind lanțul de aprovizionare, reinvestind în același timp în capacitățile de producție naționale. Acestea au determinat o nouă concentrare asupra startup-urilor industriale de inteligență artificială care oferă instrumente de digitalizare și analiză, cum ar fi Augury, COSMOPlat, FogHorn și SmartMore.

La baza tuturor acestor dezvoltări AI se află industria tot mai diversificată de chipseturi AI, software și servicii la cheie. Edge Impulse oferă servicii de subscripţii ca serviciu (SaaS) și servicii la cheie pentru dezvoltarea Tiny Machine Learning (TinyML). Mai mult de 10 furnizori de chipseturi AI au primit finanțare VC în 2020, fiecare concentrându-se pe o nișă. De exemplu, Hailo, cu sediul în Israel, se concentrează în special pe aplicațiile industriale, Syntiant și AIStorm pe învățarea automată cu putere ultra redusă, iar Horizon Robotics și ECARX pe vehiculele autonome.

„Anul 2020 va fi văzut ca un ușor obstacol pentru o creștere altfel constantă a investițiilor în AI. Cererea pentru AI se extinde constant în noi frontiere. Ca atare, este de așteptat ca finanțarea VC pentru AI să se bucure pe deplin de o revenire puternică în 2021. Până în iunie 2021, valoarea totală a investițiilor pentru startup-urile din domeniul AI se va ridica la aproximativ 14,5 miliarde de dolari, apropiindu-se deja de suma din 2020 și este foarte probabil să depășească cifra din 2019”, conchide Su.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
 Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna trecută, potrivit datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională......
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi ...
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de smartphone vor scădea cu cel ...
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să ...