1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Primul lider străin care se va întâlni cu Donald Trump după alegerile din SUA este premierul Japoniei

Premierul japonez Shinzo Abe a plecat joi spre New York, unde va deveni primul lider străin care se va întâlni cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ale cărui declaraţii în timpul campaniei electorale puneau sub semnul întrebării angajamentele americane în Asia, informează AFP.

17 noi, 2016 | Agerpres

Miliardarul american îl va primi joi seara pe Abe în cartierul său general din Trump Tower, situat în Manhattan (New York).

'Este o onoare pentru mine să-l întâlnesc pe preşedintele ales Trump înaintea altor lideri ai lumii', a declarat Shinzo Abe în faţa presei. 'Aş vrea să discut cu preşedintele Trump despre visele noastre legate de viitor', a adăugat premierul nipon.

În timpul campaniei sale, candidatul republican a declarat că preconizează să retragă soldaţii americani din sudul peninsulei coreene şi arhipelagul japonez, în lipsa unei majorări semnificative a contribuţiei financiare din partea celor două ţări (Coreea de Sud şi Japonia).

De asemenea, Donald Trump nu a ezitat să dea de înţeles public că ar fi preferabil ca aceste state să se doteze cu arme nucleare.

Ulterior, Trump a negat că a făcut aceste declaraţii cu privire la arme nucleare, însă cuvintele sale din timpul campaniei, acum când el a fost ales preşedinte, provoacă temeri în legătură cu dorinţa SUA de a-şi susţine aliaţii asiatici, pe un continent unde China avansează, iar provocările din partea Coreii de Nord se înmulţesc.

'Alianţa dintre Japonia şi SUA este piatra unghiulară a diplomaţiei şi securităţii noastre. Alianţa nu funcţionează decât prin încredere. Aş vrea să construiesc o relaţie de încredere cu Trump şi să lucrez cu el umăr la umăr pentru pace şi prosperitate în lume', a mai spus Abe, înaintea plecării spre New York.

Cei doi lideri vor aborda şi problema Parteneriatului transpacific (TPP), pe care Donald Trump l-a pus în discuţie. Acest tratat de liber schimb a fost semnat în 2015 de 12 ţări (Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA şi Vietnam), însă mai trebuie să fie ratificat de Washington, viitorul lui fiind acum incert.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO