„Primul meu business plan”, program destinat studenţilor care doresc să devină antreprenori

Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a lansat, marţi, programul educaţional "Primul meu business plan", destinat studenţilor care doresc să devină antreprenori.
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 09:48

„Am constatat, pe lângă problemele cu care se confruntă antreprenorii, precum accesul la finanţare şi birocraţia excesivă, faptul că educaţia, cultura antreprenorială, poate fi îmbunătăţită”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Vrânceanu, prezent la conferinţa de lansare a programului, în faţa studenţilor de la Academia de Studii Economice (ASE).

El a arătat că 52% dintre studenţi doresc să devină antreprenori în următorii doi ani, însă, conform unui studiu realizat de EY, 61% dintre antreprenori susţin că educaţia primită nu i-a ajutat să ajungă întreprinzători.

„Totodată, 38% din studenţi consideră că educaţia şi pregătirea antreprenorială s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Degeaba avem idei de afaceri dacă nu creăm un business, iar răspunsul pentru acest lucru este realizarea unui plan de business”, a mai spus Vrînceanu.

Potrivit acestuia, programul „Primul meu business plan” îşi propune organizarea de întâlniri de tip workshop cu studenţii, la care vor fi invitaţi întreprinzători cu experienţă, dar şi întreprinzători aflaţi la început de drum, consultanţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului care acordă finanţare nerambursabilă antreprenorilor sau administrează granturi din fonduri europene, pentru a le vorbi tinerilor despre importanţa unui plan de afaceri în activitatea antreprenorială.

„În toamnă vom organiza şi un concurs de planuri de afaceri. Cum 60% dintre antreprenori spun că au învăţat din activităţile concrete efectuate împreună cu alţi oameni de business, veţi primi ca premiu o experienţă alături de oameni de afaceri români antreprenori sau din mari companii”, a menţionat Vrânceanu.

Până acum au intrat în parteneriat cu Ministerul Economiei universităţi, precum Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„Avem nevoie de un business plan şi atunci când mergem să cerem o finanţare la bancă, dar şi atunci când cerem finanţare din partea statului”, a adăugat oficialul Ministerului Economiei.

În acest sens, Sergiu Neguţ, antreprenor, le-a spus studenţilor prezenţi la eveniment că există mai multe tipuri de business planuri, în funcţie de cine este persoana care îl citeşte, însă, în final, o afacere reuşeşte dacă aduce valoare pentru cei din jur şi, prin urmare, dacă există clienţi pentru acel produs.

„Poate că la început nu ai ideea vieţii tale şi vei avea un eşec, dar după un timp, poate îţi vine într-adevăr ideea cea bună şi până atunci vei fi acumulat destulă experienţă să o pui în practică”, i-a răspuns Neguţ unei studente care a întrebat ce să facă dacă până acum nu a găsit încă o idee suficient de bună pentru o afacere.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...