Primul serviciu de transfer de bani prin telefon din România dispare de la 1 decembrie. Vodafone închide M-Pesa

Vodafone România va închide serviciul de transfer de bani M-Pesa începând din 1 decembrie, a anunţat, vineri, compania.
Economica.net - vin, 13 oct. 2017, 09:14
Primul serviciu de transfer de bani prin telefon din România dispare de la 1 decembrie. Vodafone închide M-Pesa

„Vă informăm că serviciul M-Pesa nu va mai fi disponibil începând din 1 decembrie 2017. Decizia sistării serviciului de plăți M-Pesa a fost luată în urma analizarii evoluției acestui serviciu și ținând cont de contextul de piață actual”, se arată într-o comunicare a Vodafone România către clienţi, postată vineri pe site-ul M-Pesa.

„Soldul contului dvs. va putea fi folosit până în 30 noiembrie 2017, inclusiv, pentru următoarele operațiuni: retrageri de numerar, plata facturii Vodafone şi reîncărcarea Cartelei Vodafone. Începând din 1 decembrie 2017, singura operațiune care va rămâne disponibilă va fi retragerea de numerar. Aceasta va putea fi făcută doar în magazinele Vodafone și va fi gratuită”, precizează compania.

Operațiunile M-Pesa se vor sista treptat, în cadrul unui proces derulat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, aplicabile emitenților de monedă electronică, informează Vodafone. Mai întîi, vor fi sistate operațiunile de înregistrare și activare a serviciului, precum și cele de alimentare de cont. Ulterior, se vor sista operațiunile de plată a facturilor, încarcare a cartelelor preplatite, de transfer de bani și retragere de numerar.

Începând cu data de 7 octombrie nu se mai percepe comision pentru niciun fel de operațiune efectuată de clienții acestui serviciu. Comisionul de administrare cont va fi perceput în continuare pentru clienții care nu au înregistrat activitate în ultimele 90 de zile.

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani şi plăţi într-un cont ataşat numărului de mobil.

Vodafone a lansat M-Pesa în România în martie 2014, sperând că serviciul va prinde aici datorită numărului mare de români plecaţi la muncă în străinătate, care trimit bani acasă. M-Pesa a apărut în Kenya în 2007 şi a fost lansat, de atunci, în ţări emergente precum India, Africa de Sud sau Albania.

Serviciul a fost operat în România prin intermediul firmei Vodafone România M-Payments, înregistrată în Bucureşti. Compania a investit, de-a lungul celor trei ani de activitate, aproximativ 50 de milioane de lei în această firmă.

La sfârşitul anului 2016, Vodafone România M-Payments avea datorii de 5,17 milioane lei, lichidităţi de 7,49 milioane lei şi un capital subscris vărsat de 44,68 milioane lei. Firma a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 600.243 lei şi pierderi de 11,78 milioane lei, cu un număr mediu de 37 de angajaţi.

Vodafone România este al doilea mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală după numărul de clienţi şi cifra de afaceri, cu peste 9 milioane de utilizatori şi afaceri anuale de aproximativ 800 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...