Primul tunel lung de autostradă din România ar putea fi construit de austriecii de la Porr pe A1 Sibiu – Pitești. Cum va arăta

Constructorul Porr a început oficial organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din cel mai important proiect rutier al României. Astfel, pe Autostrada Sibiu - Pitești, austriecii ar putea începe construcția primului tunel de autostradă din România, cu o lungime de peste un kilometru.
Anemona Andone - vin, 24 mart. 2023, 15:02
Primul tunel lung de autostradă din România ar putea fi construit de austriecii de la Porr pe A1 Sibiu - Pitești. Cum va arăta

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat vineri imagini cu lotul 4 al Autostăzii Sibiu – Pitești (A1). În aceste imagini, managerul de proiect din partea Porr, Fernando Lopes, prezintă detalii despre construirea tunelului.

„E un proiect de 10 kilometri de autostradă în care o să avem primul tunel rutier de 1,3 km. Îl vom face cu partenerul nostru Porr Austria. O să profităm de experiența lor în lucrări de subteran”, a menționat Lopes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acesta a precizat că tunelul va fi făcut prin săpătură clasică – New Austrian tunneling method (NATM), și nu cu tunnel boring machine (TBM). „Cârtițe” tip TBM au fost utilizate recent la construcția metroului bucureștean, de exemplu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reprezentantul Porr a mai spus că tunelul ce urmează să fie construit pe secțiunea 4 are niște particularități: „va fi echipat în acord cu normativele europene, o să aibă sisteme de ventilație, sisteme de evacuare, iluminat, sisteme de comunicare de trafic, o să aibă două clădiri, una la intrare și una la ieșire, pentru control și operare tunel”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lopes a adăugat că pe lângă cei 1,3 km de tunel, pe acest lot va mai fi construit un nod rutier la Tigveni și 2,1 km de pod, iar restul va fi autostradă clasică, echipată cu semnalizare rutieră.

„Preconizăm că intrăm la lucrare permanent propriu – zis undeva în iulie, august. Avem niște pași de urmărit cu contractul”, a spus reprezentantul Porr, care a amintit că a fost emisă autorizația de construire.

Lopes a dat asigurări că „lucrarea va fi gata în 2026”, înainte de termenul oficial de finalizare de 2027, menționat pe site-ul CNAIR.

Contractul pentru execuția secțiunii 4 din Autostrada Sibiu – Pitești a fost semnat în noiembrie 2021 pentru 1,7 miliarde de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în martie 2022. Durata contractului include 16 luni pentru proiectare și 44 de luni pentru execuție.

Autostrada Sibiu – Piteşti, cu o lungime de peste 122 de km, este împărțită în cinci secțiuni. Austriecii de la Porr, care au finalizat secțiunea 1, vor construi secțiunea 4. Italienii de la WeBuild/Astaldi și-au adjudecat secțiunile 3 și 5 iar secțiunea 2 a fost câștigată de turcii din asocierea Mapa – Cengiz.

În cursa pentru primul tunel lung de autostradă din România ar putea intra și constructorul român UMB, care a câștigat în asociere cu un constructor din Bosnia contractul pentru secțiunea tunelurilor din Autostrada Lugoj – Deva (A1).

În România au fost construite în urmă cu peste 10 ani tuneluri mai mici de autostradă, precum Tunelul Săcel (340 m) pe A1 în județul Sibiu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul rus confirmă că va interzice exporturile de benzină începând de mâine
Guvernul rus confirmă că va interzice exporturile de benzină începând de mâine
Guvernul de la Moscova a confirmat, joi, că va interzice, timp de şase luni, exporturile de benzină, începând de la 1 martie, pentru a "stabiliza" preţurile la pompă pe piaţa internă,......
Veridion organizează un concurs de algoritmi, cu premii totale de 15.000 euro
Veridion organizează un concurs de algoritmi, cu premii totale de 15.000 euro
Veridion, companie românească de Big Data, în colaborare cu Banca Transilvania, anunță organizarea celei de-a doua ediții ...
Linia de 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, cel mai complex proiect de linie din ultimii 30 de ani, a fost finalizată
Linia de 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, cel mai complex proiect de linie din ultimii 30 de ani, a fost ...
Proiectul de construire al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița a fost finalizat, linia ...
Lanțul de farmacii Catena a finalizat preluarea a patru unități în orațele Târgu Mureș și Luduș
Lanțul de farmacii Catena a finalizat preluarea a patru unități în orațele Târgu Mureș și Luduș
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Med-Serv United S.R.L., parte a Grupului Fildas-Catena, intenționează ...