Primul vaccin anti-COVID din plante urmează să fie lansat de o companie susținută de Philip Morris

O unitate a unei companii japoneze care este susținută financiar de către gigantul Philip Morris se pregătește de lansarea primului vaccin anti-COVID 19 realizat din plante. Vaccinul va fi mai ieftin de produs și transportat decât vaccinurile convenționale, scrie Financial Times.
Ion Dobreanu - joi, 14 oct. 2021, 17:45
Primul vaccin anti-COVID din plante urmează să fie lansat de o companie susținută de Philip Morris

Toshifumi Tada, șeful departamentului de dezvoltare a vaccinului din cadrul Mitsubishi Tanabe Pharma, spune că subsidiara Medicago va aplica până la sfârșitul anului pentru aprobarea în Canada a vaccinului candidat care este realizat dintr-o plantă din familia tutunului, mai scrie Financial Times. 

Grupul din Osaka se așteaptă ca cererea globală pentru vaccinul împotriva COVID să rămână puternică pe măsură ce se dezvoltă noi variante ale virusului, ceea ce îi dă oportunitatea de a pătrunde pe o piață dominată de Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Niciun vaccin realizat din plante nu a fost aprobat pentru uzul uman. Dar susținătorii tehnologiei spun că aceste vaccinuri sunt atractive deoarece frunzele plantelor cresc foarte repede, ceea ce duce la scurtarea procesului de fabricare, dar și a costurilor aferente acesteia. Iar faptul că se poate produce mai rapid, înseamnă că se va putea ajusta mai repede, în funcție de noile variante ale virusului.

În timp ce un vaccin tradițional pentru gripă are nevoie de circa opt până la 12 luni pentru a fi produs, vaccinul dezvoltat de Medicago, din care grupul Philip Morris deține 25%, poate fi produs în cinci-opt săptămâni. Vaccinurile pe bază de plante nu au nevoie de temperaturi scăzute pentru a putea fi transportate, și pot fi depozitate la temperaturi de la două până la opt grade Celsius.

Medicago, care are un parteneriat cu GlaxoSmithKline, analizează faza a treia a vaccinului anti-COVID pe 24.000 de subiecți din Canada, SUA, Marea Britanie, Brazilia Argentina și Mexic. Compania a început și un studiu la o scară mai mică luna aceasta în Japonia, unde speră să obțină autorizație până la sfârșitul acestui an. Niciun efect advers serios nu a fost raportat cu privire la vaccinul candidat, potrivit rezultatelor studiilor.

Compania are în plan să producă 80 de milioane de doze la fabrica sa din Carolina de Nord din SUA. Iar pe măsură ce fabrica din Canada va deveni operațională în 2024, Medicago se așteaptă la creșterea capacității anuale la un miliard de doze.

Companiile farmaceutice japoneze au rămas în urma rivalilor globali în dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19 din cauza lipsei de finanțare guvernamentală și a obstacolelor de reglementare impuse dezvoltării și testării acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără agent termic
Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără ...
Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri seara, că E.ON va opri furnizarea gazului către compania locală Colterm, aflată ...
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...