Putin a anunţat că Rusia a aprobat pentru folosire primul vaccin pentru COVID-19 din lume. Susţine că una dintre fiicele lui este deja vaccinată

Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters, EFE, AFP şi DPA citate de Agerpres. Vaccinul va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de Sputnik V, informează Reuters şi AFP. Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece.
Economica.net - mar, 11 aug. 2020, 08:47
Putin a anunţat că Rusia a aprobat pentru folosire primul vaccin pentru COVID-19 din lume. Susţine că una dintre fiicele lui este deja vaccinată

‘În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume’, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei ‘imunităţi durabile’ la COVID-19.

‘Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente’, a declarat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax, adăugând că fata sa a făcut puţină febră, 38 de grade Celsius, după primul vaccin inoculat, potrivit DPA şi Interfax, iar temperatura sa a coborât la puţin peste 37 de grade Celsius a doua zi, dar ‘asta este’.

‘După cea de-a doua injecţie, a doua vaccinare, temperatura i-a crescut de asemenea puţin, dar pe urmă a revenit la normal. În prezent, ea se simte bine”, iar concentraţia de anticorpi necesari împotriva coronavirusului este mare, a spus preşedintele rus, fără a preciza care dintre cele două fiice ale sale şi-a injectat vaccinul – Maria sau Ekaterina -, potrivit Interfax.

‘Ştiu că acest vaccin a fost dezvoltat pe baza adenoviruşilor, dar avantajul, după părerea mea, rezidă în faptul că a fost realizat pe baza vectorilor adenovirali umani şi acesta funcţionează, mai exact formează anticorpi cu persistenţă şi imunitate celulară’, a afirmat Putin.

În mod normal, testarea vaccinurilor ia mulţi ani, înainte de a fi produşi pe scară largă.

Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea ‘liniilor directoare şi directivelor clare’ în materie de elaborare a unui astfel de produs.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.

Ministrul sănătăţii rus Mihail Muraşko a declarat că testarea vaccinului a demonstrat eficienţă şi o siguranţă ridicată a preparatului, conform Interfax. El a mai spus că primii în Rusia vor fi vaccinaţi medicii şi cadrele din învăţământ.

Rusia a asigurat în ultimele săptămâni viitoarea producţie de mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi ‘câteva milioane’ de la începutul anului viitor.

OMS a reacţionat, pledând pentru respectarea protocoalelor şi reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19.

Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării.

Rusia a numit noul vaccin anti-coronavirus ‘Sputnik V’, reamintind de războiul rece

Primul vaccin anti-coronavirus aprobat din lume, anunţat marţi la Moscova, va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de Sputnik V, informează Reuters şi AFP. Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece.

Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţase cu câteva ore mai devreme că vaccinul a fost aprobat după mai puţin de două luni de testare pe pacienţi umani.

Rapiditatea cu care Rusia a obţinut vaccinul a creat suspiciuni în rândul specialiştilor din alte ţări. Potrivit Reuters, unii se întreabă dacă Moscova nu pune prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...