Prin coridorul sudic va fi adus tot gaz rusesc în Europa – expert internaţional

Coridorul sudic de transport al gazelor din zona Mării Caspice spre Europa, prin Turcia, va aduce de fapt tot gaze ruseşti, întrucât cererea nu va putea fi acoperită doar din resursele din Azerbaidjan, a declarat, marţi, Slav Slavov, expert în energie şi fost manager al Consiliului Mondial al Energiei (WEC).
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 07:53
Prin coridorul sudic va fi adus tot gaz rusesc în Europa - expert internaţional

‘Marea Caspică este de fapt un lac, nu este o mare deschisă, deci pentru orice conductă care ar trece prin această mare este nevoie de acordul tuturor ţărilor din jurul ei, ceea ce nu se va întâmpla niciodată (Rusia este ţară riverană Mării Caspice – n. r.). Astfel că, din punctul meu de vedere, nu vom avea din acea zonă o alimentare cu gaze de încredere’, a spus Slavov, la Costineşti, la Forumul Energetic Regional FOREN.

El a arătat că Azerbaidjan nu va avea suficiente resurse pentru a acoperi cererea şi va furniza gaze tot din Rusia, în condiţiile în care statul caspic este conectat deja la sistemul de gaze rusesc.

‘Deci, prin coridorul sudic, vom aduce de fapt tot gaz rusesc în Europa. În plus, Turcia, care este o ţară de tranzit pe acest coridor, va continua să sucească mâna la spate Europei pentru diverse interese economice şi politice’, a mai afirmat expertul WEC.

Slavov a adăugat că el nu înţelege de ce Uniunea Europeană nu a sprijinit proiectul South Stream, prin care gazele ruseşti ar fi ajuns în centrul Europei prin partea de sud, în timp ce a acordat sprijin proiectului Nord Stream, care aduce gaze ruseşti în Germania prin nord.

‘Acesta este încă un exemplu de standarde duble în Europa. Uniunea Europeană nu este pregătită sau nu a evoluat suficient să vorbească pe un singur glas cu furnizorii său, să apere interesul tuturor’, a continuat Slavov.

Peste 600 de specialişti în energie de cel mai înalt nivel, printre care miniştri, lideri ai industriei energetice, experţi şi cercetători, reglementatori, personalităţi din mediul academic şi reprezentanţi ai organismelor neguvernamentale din ţară şi străinătate participă la cea de-a 13-a ediţie a Forumului Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeană (FOREN), organizat de Asociaţia Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, potrivit unui comunicat al organizatorilor, remis AGERPRES.

Evenimentul are loc în perioada 12-16 iunie 2016 la Costineşti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
Un număr de 1.141 cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 89 decese, dintre ...
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Nigeria, cea mai populată ţară africană, a depistat pe teritoriul său primele trei cazuri de variantă Omicron a coronavirusului ...
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Compania Antibiotice Iași a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii ...