Prin Regio, Consiliul Judeţean Vrancea investeşte în consolidarea centrelor pentru educaţie incluzivă

Economica.net - mar, 20 aug. 2013, 05:00
Prin Regio, Consiliul Judeţean Vrancea investeşte în consolidarea centrelor pentru educaţie incluzivă

Educația incluzivă se referă, în principal, la  instruirea copiilor cu cerinţe educative speciale, care prezintă diverse forme de handicap și la integrarea lor, pe cât posibil, pe piața muncii. Principiul fundamental al acestui tip de educație este – un învățământ pentru toți, împreună cu toți . Principiile metodologice sunt schimbate și adaptate în funcție de nevoile elevului, iar părinții devin parteneri ai școlii în educarea copilului. La Mihălceni, prin proiectul Regio “Modernizare, extindere și dotare Centrul Școlar pentru educație incluzivă”, Consiliul Județean Vrancea a oferit, celor 65 de copii înscriși și celor 20 de cadre didactice, toate condițiile pentru desfășurarea unui proces educațional de calitate.

Centrul școlar pentru educație incluzivă Mihălceni, alcătuit dintr-o școală și un internat, este localizat în comuna Ciorăști,  județul Vrancea și a fost dat în funcțiune în anul 1974. Iniţial, complexul a fost utilizat ca Centru de Plasament, ulterior schimbându-i-se destinaţia în şcoală cu învăţământ special. În  cei aproape 40 de ani de funcționare,  nu s-au făcut lucrări majore de reabilitare, iar timpul a contribuit din plin la degradarea clădirii, afectând serios activitățile care se desfășurau aici.
 
La Mihălceni învață copii cu deficienţe auditive, logopedice şi psihice. Procesul de recuperare și reintegrare a acestora în sistemul educațional este anevoios, iar lipsa sau situația precară a centrelor speciale determină multe familii să prefere să-și îngrijească copiii acasă.

Proiectul de reabilitare a centrului de la Mihălceni a urmărit soluţionarea problemelor pe care învăţământului special din județ, atât din perspectiva îmbunătăţirii infrastructurii şi a serviciilor educative, cât şi din cea a limitării abandonului şcolar şi a respectării principiilor educaţiei incluzive.

Lucrările au durat aproximativ doi ani. S-au modernizat spaţiile de învăţământ şi internatul şcolar. S-a îmbunătăţit eficienţa energetică în unitatea de învăţământ prin montarea unei centrale termice realizată în extinderea unui corp de clădire. S-au dotat nouă săli de clasă și cele două cabinete de terapie specifică. Pentru sala de informatică au fost cumpărate 24 de calculatoare și 12 imprimante, iar pentru cabinetul de pregătire profesională, unde copiii iau lecții de croitorie, s-au  cumpărat mașini electrice de cusut, două prese de călcat electrice cu abur, două mese pentru fasonat și croit material textil și două mașini electrice industriale pentru surfilat.
    
Pregătirea pentru viață

Integrarea în societate a copiilor care studiază în Centru este anevoiasă, motiv pentru care aici, pe lângă pregătirea teoretică, copiii învață și o meserie. Activităţile desfăşurate în cadrul atelierelor de pregătire profesională sunt extrem de importante, motiv pentru care  proiectul a pus accentul  pe dotarea cu atelierelor cu echipamente specifice (maşini electrice pentru cusut şi surfilat, presă de călcat etc.).

Modernizarea Centrului, adaptarea serviciilor educaționale la nevoile elevilor și dotarea corespunzătoare a sălilor de clasă și a cabinetelor de terapie specifică au reușit să creeze pentru cei 65 de copii înscriși, condiții optime de studiu.

Reprezentanții Consiliului Județean Vrancea sunt de părere că fondurile Regio sunt esențiale pentru dezvoltarea locală, fiind o sursă esențială de venituri  care degrevează bugetul local și care permit realizarea de investiții strategice de anvergură.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Tradiţia şi cultura sunt pilonii principali ai Germaniei
Tradiţia şi cultura sunt pilonii principali ai Germaniei
Germania găzduiește peste 80 de milioane de oameni – precum și o gamă diversă de religii, obiceiuri și tradiții. Aceasta este cunoscută pentru istoria sa lungă și bogată, una care a......
Piața auto românească a depășit, abia după șapte luni, rezultatele din 2020
Piața auto românească a depășit, abia după șapte luni, rezultatele din 2020
După patru luni în care a recuperat insuficient decalajul față de anul precedent piața auto din România a depășit, ...
Toţi locuitorii din Wuhan vor fi testaţi după descoperirea unor cazuri cu varianta Delta
Toţi locuitorii din Wuhan vor fi testaţi după descoperirea unor cazuri cu varianta Delta
Toţi cei 12 milioane de locuitori ai metropolei Wuhan vor fi testaţi pentru coronavirus, a declarat un oficial local marţi, ...
Startup-ul românesc Planable lansează funcționalități pentru TikTok
Startup-ul românesc Planable lansează funcționalități pentru TikTok
Planable, startup-ul românesc care a construit o platformă de colaborare pentru echipele de marketing, lansează noi funcționalități ...