Transferurile de bani sunt de două ori mai ieftine prin firme independente şi portofel electronic decât prin bancă

Pe o piaţă oficială de peste 4 miliarde de euro (în jur de 3,3 miliarde euro remiteri din străinătate şi 1,7 - 2 miliarde de lei transferuri interne) se bat, alături de băncile comerciale, patru mari agenţi: Poşta Română, Smith&Smith, Meridiana (din grupul de firme deţinut de Carabulea) şi TransferRapid.ro. Creşterea timidă a pieţei a determinat apariţia de noi jucători: Westaco Express cu reţeaua benzinăriilor OMV şi M-Pesa Vodafone cu 500 de locaţii proprii.
Gabriela Ţinteanu - mar, 22 mart. 2016, 22:01
Transferurile de bani sunt de două ori mai ieftine prin firme independente şi portofel electronic decât prin bancă

Diversificarea pieţei are loc într-un context în care încep să se înregistreze îmbunătăţiri ale remiterilor de bani din străinătate în România. În privinţa sumelor pe care românii plecaţi în străinătate le trimit în România, raportul Băncii Mondiale, citat de reprezentanţii Poştei Române arată că, de la un maximum de 9,28 miliarde de dolari în 2008, nivelul acestora a scăzut la 3,38 miliarde de dolari în 2014.

Cu toate acestea, cifrele vehiculate pentru 2015 sunt de circa 3,3 miliarde de euro ceea ce indică o uşoară revenire a nivelului sumelor care intră în ţară de la muncitorii români plecaţi în străinătate.

Când a plecat la drum cu portofelul electronic, Vodafone a estimat un potenţial de 2,5 milioane de persoane aflate în străinătate care transferă bani în România.

Banii circulă mai ieftin prin societăţile de transfer rapid de bani decât prin bănci

Pentru piaţa internă, cel mai mare jucător este Poşta Română. Conform datelor furnizate de companie, în primul semestru al anului 2015, valoarea sumelor transmise prin serviciul de mandat poştal a ajuns la 730 milioane de lei, valoarea medie a unui mandat fiind de aproximativ 230 de lei. În perioada similară a anului 2014, valoarea sumelor transmise prin serviciul de mandat poştal a fost de 814 milioane lei, la o tranzacţie medie de 210 lei, după cum precizează Poşta Română.

De peste un an, pe această piaţă au apărut şi câţiva jucători noi de transferuri rapide de bani, unii dintre ei fiind autorizaţi la BNR şi ca emitenţi de monedă electronică: M-Pesa de la Vodafone, parteneriatul Westaco – OMV Petrom şi la un nivel foarte mic sistemul Rompetrol şi cel al Orange în parteneriat cu MoneyGram.

Costurile unui transfer rapid de bani, atât din străinătate în România, cât şi din România în România au ajuns datorită competiţiei şi dinamicii noilor jucători din piaţa transferurilor neconvenţionale de bani chiar şi la jumătate din costurile percepute de o instituţie de credit pentru acest serviciu.

Astfel, pentru 1.000 de euro sau 4.500 de lei transferaţi prin Poşta Româna costurile sunt de 60 de lei. Aceleaşi sume transferate prin M-Pesa Vodafone costă doar 34 de lei, pe când dacă alegi transferul cu Westaco prin benzinăriile OMV Petrom la nivel naţional costurile sunt de 10 euro.

În jur de 50 de lei ajunge şi transferul prin Smith&Smith (5 lei +1% din suma transferată). În schimb, transferurile bancare în România prin băncile comerciale sunt de minimum 48 de euro pentru aceeaşi sumă menţionată.

Pentru transferuri din afara graniţelor ţării către România, comisioanele firmelor de transfer rapid de bani sunt cuprinse între 1,5% şi 3% (de regulă, 2,3% din sumă după cum ne-au declarat firme din piaţă) pentru plăţile în cont bancar.

Pentru transferul a 1.000 de euro, comisioanele sunt de circa 20 de euro, în timp ce la bancă se percepe comisionul SWIFT, între 15 şi 20 de euro şi este plătit de toate băncile la care se adaugă un comision de minimum 48 de euro, transferul unei astfel de sume prin sistemul bancar ajungând la o medie de 75 de euro.

Despre portofelele electronice

Cum noii jucători, chiar dacă au sisteme neconvenţionale de transfer de bani, lucrează tot cu monedă, uneori fiind chiar emitenţi, legislaţia bancară îi obligă să fie înregistraţi la BNR. Aşa cum a declarat şi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, „pentru a putea lucra în parteneriat cu băncile, companiile de telefonie mobilă de exemplu care sunt direct interesate în colaborarea cu sistemul bancar contribuind la dezvoltarea serviciilor bancare trebuie să îşi constituie o firmă separată, tot a operatorului telecom pentru a putea desfăşura astfel de activităţi”.

Despre ce înseamnă M-Pesa ne explică Dana Popescu, General Manager, Mobile Payments, Vodafone. „M-Pesa se diferenţiază faţă de alte servicii similare de transfer de bani prin faptul că oferă autonomie maximă faţă de locaţiile fizice şi funcţionează ca un portofel mobil. Se alimentează portofelul oricând, se pot face diverse plăţi, se pot păstra banii fără niciun cost. În plus, operaţiunea de trimis bani nu este legată de prezenţa în locaţia fizică M-Pesa. Contul poate fi alimentat oricând atât online, cât şi într-o locaţie M-Pesa”.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a......
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...