Principalele decizii adoptate de Guvern în ședința de marți

Iată principalele proiecte și ordonanțe adoptate de Guvern în ședința de marți. 
Economica.net - mar, 26 aug. 2014, 18:09
Principalele decizii adoptate de Guvern în ședința de marți

Inspectoratul de Stat în Construcţii devine instituţie publică finanţată din venituri proprii

Guvernul a adoptat marţi o ordonanţă care prevede schimbarea regimului de finanţare al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), informează un comunicat remis AGERPRES de Executiv.

Ordonanţa prevede că ISC devine din instituţie publică finanţată integral de la bugetul de stat instituţie publică finanţată din venituri proprii.

Actul normativ vizează stabilirea unor măsuri privind controlul statului în domeniul construcţiilor.

 

Guvernul a adoptat proiectul care prelungeşte termenul de menţinere a criteriului demografic impus la înfiinţarea farmaciilor

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008, prin care prelungeşte termenul referitor la menţinerea criteriului demografic impus la înfiinţarea farmaciilor.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, prin proiectul de lege adoptat se aduc reglementări în privinţa vânzării şi eliberării medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale.

 

Guvernul a aprobat o ordonanţă privind despăgubirea persoanelor fizice cu depozite la CEC pentru achiziţionarea de autoturisme

Executivul a aprobat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC-SA în vederea achiziţionării de autoturisme.

Actul normativ adoptat de Guvern stabileşte modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru persoanele fizice care, după 22 decembrie 1989, şi-au transferat depozitele la Banca Română pentru Dezvoltare – BRD SA şi nu pot prezenta documentele care să ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii şi Consemnaţiuni SA.

 

Actualizarea taxelor în lei pentru protecţia obiectelor de proprietate industrială, din 2016

Executivul a aprobat marţi un proiect de lege care prevede că actualizarea taxelor în lei datorate de persoanele fizice şi juridice române pentru procedurile legale de protecţie a obiectelor de proprietate industrială se aplică începând cu anul 2016.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Executiv, proiectul de lege vizează suspendarea aplicării dispoziţiilor articolului 4 din Ordonanţa Guvernului nr.41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora.

 

Guvernul a alocat 253.000 lei pentru despăgubirile necesare exproprierilor de pe autostrada Bucureşti-Braşov

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, o hotărâre prin care se alocă suma de 253.000 lei pentru despăgubirile necesare exproprierii imobilelor proprietate privată aflate pe autostrada Bucureşti -Braşov.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis marţi AGERPRES, hotărârea prevede declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ‘Construcţia autostrăzii Bucureşti-Braşov, tronsonul Predeal – Cristian + Racord’.

Prin hotărârea adoptată de Guvern se alocă suma de 253.000 lei pentru despăgubirile pentru expropriere în cauză de utilitate publică.

 

ITP la autovehiculele pentru transportul de persoane şi mărfuri perisabile şi la staţiile ITP autorizate

Guvernul a adoptat marţi un proiect de lege care prevede posibilitatea efectuării şi la staţiile ITP autorizate a inspecţiei tehnice periodice la vehiculele agreate pentru transportul de mărfuri perisabile şi la cele destinate transportului de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune, cu excepţia troleibuzelor.

În prezent, ITP pentru acest tip de autovehicule se realizează numai de personalul RAR, precizează un comunicat remis marţi AGERPRES de Executiv.

Proiectul de lege vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică.

De asemenea, Executivul a adoptat un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Potrivit sursei citate, prin acest proiect de lege adoptat de Guvern se creează cadrul legal pentru sancţionarea persoanelor fizice sau juridice care efectuează activităţi neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, aşa cum este reglementat prin Legea nr. 38/2003.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul Denis Tudor și Cyril Dénéréaz, anunță o nouă rundă de 200.000 de euro......
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, ...
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...