Principalele declaraţii ale lui Barack Obama în discursul susţinut la Casa Albă

Barack Obama a susţinut marţi, la Casa Albă, un discurs în care s-a referit la atacul chimic de pe 21 august lângă Damasc, la eventuale atacuri împotriva regimului sirian, propunerea rusă de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi votul Congresului, relatează AFP.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 10:34
Principalele declaraţii ale lui Barack Obama în discursul susţinut la Casa Albă

21 AUGUST

„Situaţia s-a schimbat profund (…) pe 21 august, când Guvernul (preşedintelui sirian Bashar Bashar) al-Assad a gazat peste o mie de persoane, inclusiv sute de copii”. „Pe 21 august, regulile elementare au fost încălcate, la fel ca şi sensul apartenenţei noastre comune la umanitate”.

„Ştim că regimul al-Assad este responsabil. În zilele de dinainte de 21 august, ştim că membri ai personalului însărcinat cu armamentul chimic al lui al-Assad pregăteau un atac în apropierea unei zone în care fabrică gaz sarin. Au distribuit măşti de gaze oamenilor lor. Apoi au lansat obuze dintr-o zonă aflată sub controlul regimului spre 11 cartiere în care regimul încerca să cureţe forţele opoziţiei”.

„Ştim că oficiali de rang înalt din cadrul maşinii militare a lui al-Assad au trecut în revistă rezultatele atacului şi că regimul a intensificat bombardarea acestor cartiere în zilele care au urmat. Am studiat totodată eşantioane de sânge şi păr de la persoane care s-au aflat în locurile (atacate), care s-au dovedit pozitive pentru sarin”.

PRECEDENT

„Dacă nu acţionăm, regimul al-Assad nu va avea niciun motiv să nu recurgă din nou la arme chimice”.

„În contextul în care interdicţia recurgerii la aceste arme va fi slăbită, alţi tirani nu vor avea niciun motiv să se gândească de două înainte să achiziţioneze gaze otrăvitoare şi să le folosească”.

„Cu timpul, trupele noastre se vor confrunta din nou cu perspectiva războiului chimic pe câmpul de luptă, iar organizaţiilor teroriste ar putea să le fie mai uşor să obţină acest tip de arme şi să le utilizeze împotriva civililor”.

ATACURI

„După ce am deliberat cu deosebită atenţie, am stabilit că este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite să răspundă folosirii armelor chimice de către regimul al-Assad printr-un atac militar chirurgical”.

„Mobilul acestui atac va fi să îl descurajeze pe al-Assad să utilizeze arme chimice, să afecteze capacitatea regimului său de a face acest lucru şi să transmită în mod clar lumii că nu vom tolera folosirea lor. Gândesc astfel în calitate de comandant suprem”.

„Nu voi trimite militari americani pe teren în Siria. Nu voi continua o acţiune fără sfârşit, ca în Irak sau Afganistan. Nu voi continua o campanie aeriană prelungită, ca în Libia sau Kosovo”.

„Chiar şi un atac limitat îi va transmite lui al-Assad un mesaj (foarte puternic) pe care nicio altă ţară nu îl poate transmite. Nu cred că ar trebui să răsturnăm un nou dictator prin forţă (…), dar un atac limitat îl poate determina pe al-Assad sau pe orice alt dictator să se gândească de două ori înainte să folosească arme chimice”.

PROPUNEREA RUSĂ

„În ultimele zile am văzut câteva semnale încurajatoare, din cauza ameninţării credibile cu o acţiuni militare americane şi unor discuţii constructive pe care le-am purtat cu preşedintele (rus Valdimir) Putin”.

„Este prea devreme să spun dacă această propunere va fi încoronată de succes, iar orice acord este necesar să se asigure că regimul al-Assad îşi respectă angajamentele”.

„Însă această iniţiativă poate permite să se pună capăt ameninţării armelor chimice fără să se recurgă la forţă, în particular pentru că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui al-Assad”.

VOTUL CONGRESULUI

„Am cerut Congresului să amâne un vot pentru autorizarea recursului la forţă, atât timp cât este urmată calea diplomatică”.

„În acelaşi timp, am ordonat armatei noastre să îşi păstreze poziţia actuală, cu scopul de a menţine presiunea asupra lui al-Assad şi de a se afla pe poziţie pentru a reacţiona dacă diplomaţia eşuează”.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.