Principalele puteri ale Uniunii Europene doresc o redresare economică „verde”

Franţa şi Germania doresc o recuperare economică ''verde'' a Uniunii Europene în urma pandemiei COVID-19, care să cuprindă foi de parcurs de redresare pentru toate sectoarele economice şi un preţ minim pentru emisiile de carbon, conform unui plan care a fost apreciat de unii europarlamentari, relatează marţi agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 19 mai 2020, 15:13
Principalele puteri ale Uniunii Europene doresc o redresare economică

Potrivit abordării Franţei şi Germaniei, acest plan, care include fondul de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro propus luni de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Emmanuel Macron, trebuie să accelereze trecerea către o economie cu emisii reduse de carbon, amintind că politicile împotriva schimbărilor climatice cuprinse în Pactul Ecologic european (Green Deal) reprezintă ”noua strategie de creştere a UE”.

De asemenea, pentru fiecare sector trebuie să se întocmească o ”foaie de parcurs” care să includă ţinte climatice, în timp ce regulile pentru acordarea ajutoarelor de stat trebuie revizuite pentru a susţine obiectivele climatice. ”Acesta este în cele din urmă un pas înainte pentru climă şi solidaritatea europeană”, a declarat europarlamentarul german Michael Bloss, din grupul Verzilor. ”Este binevenit că Planul Ecologic se află în centrul acestei strategii de investiţii”, afirmă la rândul său europarlamentarul francez Pascal Canfin, membrul al partidului preşedintelui Macron, La Republique En Marche.

Franţa şi Germania au propus luni un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare ”în numele UE” şi care ar urma să ofere granturi pentru regiunile şi sectoarele Uniunii Europene care au fost cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte săptămâna viitoare un pachet european cu măsuri de redresare economică, destinat în special ţărilor cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi care va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Comisia europeană a anunţat luni că va propune în acest pachet o combinaţie de împrumuturi şi granturi în locul granturilor sugerate în planul franco-german cu fondul de redresare.

Unele state ale UE ar putea avea rezerve faţă de acordarea unor asemenea granturi, guvernul austriac susţinând marţi că orice ajutor european ar trebui acordat sub „formă de împrumuturi, şi nu de subvenţii”.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat o perturbare majoră a economiei mondiale, potrivit unui raport publicat......
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
Cererile de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru anul 2021 se depun până ...
Gazele naturale din Marea Neagră românească vor începe probabil să fie scoase în 2025-2026
Gazele naturale din Marea Neagră românească vor începe probabil să fie scoase în 2025-2026
Gazele naturale din Marea Neagră vor fi scoase, probabil în 2025-2026, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ...
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei
Italia şi Germania au primit marţi undă verde din partea Comisiei Europene pentru planurile naţionale de redresare şi ...