1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Guvernul a dublat pragul până la care se poate împrumuta în acest an: 41 de miliarde de euro

Guvernul a majorat printr-o hotărâre de guvern suma-limită la care statul se poate împrumuta anul acesta de la 86,9 miliarde de lei la 41 de miliarde de euro sau echivalent euro din orice valută. Este clar că Finanţele văd depăşirea cu mult a necesităţilor de finanţare din 2020, adică ceva mai mult decât dublu faţă de programul iniţial. Majorarea a fost făcută în contextul epidemiei de coronavirus.

Printr-o HG publicată pe 2 aprilie 2020, guvernul a modificat HG 1264/2010 pentru aprobarea programului cadru de emisiuni de titluri de stat „medium term notes". Potrivit articolului unic al acestei HG, „se aprobă pregătirea programului cadru de emisiuni de titluri medium term notes în sumă maximă de 41 de miliarde de euro sau echivalent euro din orice valută, denumit în continuare Program.

Conform programului multianual, „În anul 2020 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de cca 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (cca. 40,6 miliarde de lei), precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de cca. 46,3 miliarde de lei", scrie în ordinul MF.

Guvernul a împrumutat în martie 4,84 de miliarde de lei de pe piața internă, sub ținta de 5,92 de miliarde de lei prevăzută în programul de împrumuturi pentru luna martie. Statul a întâmpinat unele dificultăți la mijlocul lunii, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori cea mai mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri avnd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Totalul împrumuturilor realizate de MF prin emisiunea de titluri de stat a fost de 32,96 de miliarde de lei, din care 3 miliarde de euro pe piaţa externă, 150 milioane de euro pe piaţa internă, restul denominaţi în lei tot de pe piaţa internă. Este clar că Executivul prevede o depăşire masivă a limitelor stabilite prin acest program anual dacă a ridicat limita de împrumut şi implicit de majorare a datoriei externe de circa 19 miliarde de euro la mai mult dublu, la 41  de miliarde de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO