Prioritate la casieriile statului şi la cele ale magazinelor pentru femei însărcinate şi oamenii însoţiţi de copii care au cel mult cinci ani. Amenzi de la 200 de lei la 1.000 de lei pentru încălcarea legii – proiect

Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor avea prioritate la casieriile instituţiilor statului şi la cele ale magazinelor, conform unui proiect de lege. De asemenea, cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare ale clădirilor instituţiilor publice şi magazinelor vor fi destinate femeilor însărcinate şi celor însoţite de copii care au cel mult cinci ani. Încălcarea obligației de a amenaja locuri de parcare destinate femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii de cel mult cinci ani de către persoane fizice sau juridice va fi pasibilă de amendă cuprinsă între 20.000 și 100.000 lei dacă proiectul de lege va intra în vigoare în această formă.
Economica.net - mie, 08 mart. 2023, 11:21
Prioritate la casieriile statului şi la cele ale magazinelor pentru femei însărcinate şi oamenii însoţiţi de copii care au cel mult cinci ani. Amenzi de la 200 de lei la 1.000 de lei pentru încălcarea legii - proiect

Iată, in extenso, ce prevede proiectul de lege iniţiat de trei deputaţi PNL:

Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor avea prioritate la casieriile unităților comerciale publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care unitățile respective dețin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.

Se va acorda prioritate la casieriile instituțiilor publice, precum și la serviciile oferite de acestea femeilor însărcinate, persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care instituțiile publice dețin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Angajații unităților comerciale precum și cei ale instituțiilor publice și private vor avea obligația de a prezenta la casele de marcat/ casierii afișe la vedere care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care acestea dețin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Important

Încălcarea prevederilor enumerate de Economica.net mai sus, odată legiferate, va fi pasibilă de amendă de la 200 de lei la 1.000 lei, conform proiectului de lege consultat de Economica.net.

Cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare din spaţiile de parcare ale clădirilor instituţiilor publice şi magazinelor vor fi destinate femeilor însărcinate şi celor însoţite de copii care au cel mult cinci ani.

În spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților comerciale publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate, vor fi amenajate, rezervate și semnalizate, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate și/ sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, reiese din proiectul de lege consultat de Economica.net.

Încălcarea obligației de a rezerva ori semnaliza locurile de parcare destinate femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii de cel mult cinci ani de către persoane fizice sau juridice constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2000 și 5.000 lei.

Încălcarea obligației de a amenaja locurile de parcare destinate femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii de cel mult cinci ani de către persoane fizice sau juridice va fi pasibilă de amendă cuprinsă între 20.000 și 100.000 lei.

Conducătorul unui mijloc de transport care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate femeilor însărcinate și/ sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani e pasibil de amendă de la 500 la 2.500 lei, reiese din proiectul de lege consultat de Economica.net.

Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organelor abilitate săvârșirea acestei contravenții, mai scrie în proiectul de lege.

Faptele prevăzute de prezenta lege nu constituie contravenții dacă sunt săvârșite de către angajații Ministerului de Interne, ai Jandarmeriei Române, ai unităților medicale publice ori private, precum și de către angajații Inspectoratului Situațiilor de Urgență, aflați în exercitarea atribuțiilor ori obligațiilor de serviciu, conform proiectului de lege consultat de Economica.net.

Constatarea contravenției și aplicarea amenzii contravenționale pentru încălcarea prevederilor antemenţionate se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING Bank România își îmbogățește portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăți Instant începând din data de astăzi, care asigură transferul banilor din contul bancar al......
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au scăzut luni sub pragul de 40 de euro (43 de dolari) pentru un ...
Compania de tehnologie şi consultanţă Softelligence, a obținut afaceri de 18,5 mil. euro în 2022, plus cu 33%
Compania de tehnologie şi consultanţă Softelligence, a obținut afaceri de 18,5 mil. euro în 2022, plus cu 33%
Softelligence, companie românească de tehnologie şi consultanţă înfiinţată în 2006 de Adrian Blidăruş, specializată ...
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Investiţiile străine în piaţa imobiliară elenă, în special locuinţe, au înregistrat un nivel record în 2022, iar ...