Priza de curent a Europei: Vântul a ajuns a doua sursă de electricitate a Uniunii Europene, înaintea cărbunelui

Anul trecut, în Europa au fost instalate capacităţi eoliene cu o putere însumată de 12,5 GW, potrivit ultimelor date ale Wind Europe, ceea ce a făcut ca, la finalul lui 2016, vântul să devină a doua sursă de energie electrică a Bătrânului Continent, devansând cărbunele.
Economica.net - sâm, 11 feb. 2017, 14:00
Priza de curent a Europei: Vântul a ajuns a doua sursă de electricitate a Uniunii Europene, înaintea cărbunelui

2016 nu a fost un record al puterii noi instalate în eolian, cei 12,5GW instalaţi fiind cu 3% mai puţini decât ce s-a pus în funcţiune în 2015, dar capacităţile noi instalate în eolian au însumat 51% din toate capacităţile noi de generare a energiei electrice puse în funcţiune în Europa anul trecut.

Eolianul a adus mai mai mulţi MW noi decât orice altă sursă de energie electrică în 2016 (hidrocarburi, cărbune, nuclear, hidro sau alte regenerabile), iar asta în urma unor investiţii record: 27,5 miliarde de euro, cea mai mare sumă alocată vreodată, cu 5% peste ce s-a cheltuit în 2015.

Mai important, după cum se poate vedea în graficul de mai jos, turbinele eoliene au ajuns a doua cea mai importantă sursă de energie electrică a Europei, după centralele pe gaze, în termeni de putere instalată. Cu cei 154 GW instalaţi, atît pe sol cât şi offshore, eolianul a ajuns să deţină 16,7% din toată capacitatea de generare de electricitate de pe continent, depăşind cărbunele.

 

Dacă ne uităm în ce ţări s-au pus cele mai multe turbine eoliene anul trecut, vedem că Germania este, de departe, liderul continentului. Au fost puse în funcţiune capacităţi eoliene cu o putere totală de peste 5.440 MW, adică mai mult de 40% din tot eolianul conectat la reţea în 2016 în toată Europa.
România este spre coada clasamentului, aşa cum apare în graficul de mai jos, cu doar 52 MW nou instalaţi în 2016, dar această evoluţie vine pe fondul boom-ului din anii trecuţi, şi a înăspririi legislaţiei referitoare la schemele de sprijin a producţiei de energie din surse regenerabile.

România stă mai bine la alt capitol, cel al ponderii consumului de energie electrică din surse eoliene în consumul total de electricitate. La nivelul întregului continent, în 2016 s-au consumat 2.860 TWh de energie electrică. 296 TWh a însemnat producţia de energie a turbinelor eoliene, care a acoperit astfel 10,4% din total. Ponderea diferă de la o ţară la alta, iar cel mai mare procent se înregistrează în Danemarca, unde 36,8% din consumul total de energie electrică a fost asigurat, anul trecut, de turbinele eoliene. Aşa cum se vede şi în graficul de mai jos, România este pe locult 7 în topul statelor UE cu cea mai mare pondere a consumului de energie din surse eoliene în totalul consumului de electricitate: 12,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...