Pro Agro solicită scutirea de TVA pentru investiţiile în infrastructura de irigaţii

Federaţia Naţională PRO AGRO solicită autorităţilor scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată pentru investiţiile realizate de organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) în infrastructura şi sistemele de îmbunătăţiri funciare (irigaţii, desecări, drenaje) prin fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi din fonduri naţionale, se arată într-un comunicat al Federaţiei transmis, luni, Agerpres.
Economica.net - lun, 31 aug. 2015, 15:18
Pro Agro solicită scutirea de TVA pentru investiţiile în infrastructura de irigaţii

‘Introducerea unei derogări în Codul Fiscal pentru OUAI-urile care realizează investiţii în infrastructura secundară de irigaţii ar da un imbold pozitiv deblocării proiectelor aflate în curs de implementare pe Măsura 125 din PNDR 2007-2013 şi ar încuraja depunerea de noi proiecte pe Submăsura 4.3 – Investiţii în infrastructura de irigaţii – prin PNDR 2014-2020 care ar duce, pe termen scurt, de până la 3 ani, la dublarea suprafeţei irigate din România’, a precizat preşedintele Federaţiei, Emil Dumitru.

Potrivit comunicatului, în prezent, 77 de proiecte pe Măsura 125 – Investiţii în infrastructura secundară de îmbunătăţiri funciare – care deservesc 155.000 de hectare sunt blocate în faze terminale din cauza rambursării greoaie a TVA de către Ministerul Finanţelor Publice şi a lipsei fondurilor necesare achitării taxei pe valoarea adăugată de către organizaţiile menţionate, care deservesc o suprafaţă medie de aproximativ 2.000 de hectare. ‘Astfel, la o investiţie de 1.000.000 euro, TVA ajunge până la 240.000 euro iar recuperarea defectuoasă, după mai mult de 6 luni, a acestor sume a creat dezechilibre majore în implementarea proiectelor, putând să ducă la rezilierea contractelor, pierderea sumelor accesate şi plata penalităţilor aferente’, se menţionează în comunicat.

Conform PRO AGRO, organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii sunt constituite de către persoane fizice sau juridice care deţin, în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinţă, terenuri deservite de sisteme de irigaţii sau de desecare şi drenaj ori de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor sau de combatere a eroziunii solului. Acestea sunt persoane juridice de utilitate publică fără scop patrimonial, care pot desfăşura activităţi de livrare a apei pentru irigat, de exploatare, întreţinere şi reparaţii ale unui sistem de desecare şi drenaj, de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor sau de combatere a eroziunii solului etc.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...