Problemele din Rusia afectează profiturile băncilor austriece – OeNB

Băncile austriece care au folosit Rusia ca o sursă majoră de profit se vor confrunta cu mai multe probleme în viitor, ţinând cont de situaţia politică şi economică din regiune, a afirmat luni guvernatorul Băncii Centrale a Austriei (OeNB), Ewald Nowotny, la prezentarea raportului de stabilitate financiară, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 15 dec. 2014, 12:05
Problemele din Rusia afectează profiturile băncilor austriece - OeNB

‘Până acum, Rusia a reprezentat un motor solid de creştere a veniturilor, ţinând cont de calitatea ridicată a creditării, dar situaţia actuală, cu sancţiunile, recesiunea şi scăderea preţului ţiţeiului nu arată îmbunătăţire ci o înrăutăţire a situaţiei’, a declarat Philip Reading, de la direcţia de supervizare a OeNB. Acesta nu a nominalizat nicio bancă, dar Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria depind puternic de Rusia pentru a înregistra profit, scrie Agerpres.

Şi agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat săptămâna trecută că tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina şi redresarea lentă din Europa Centrală şi de Est (CEE) susţin perspectiva negativă atribuită sectorului bancar austriac. Fitch apreciază că băncile austriece pot înregistra câştiguri eficiente pentru a compensa unele presiuni, dar cele mai mari – UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International (RBI) – sunt puternic expuse la Rusia şi Ucraina şi sunt vulnerabile la riscurile ce derivă din continuarea crizei.

Agenţia se aşteaptă ca cele două bănci să înregistreze un nivel ridicat al creditelor neperformante în Ucraina, anul viitor, deoarece mediul operaţional se va înrăutăţi, deşi expunerea lor directă la regiunile cele mai afectate ale ţării este limitată. Veniturile din Rusia vor fi sub presiune din cauza situaţiei economice dificile. Calitatea activelor va continua, de asemenea, să se deterioreze, în special pe segmentul de retail, dar va rămâne gestionabilă pe termen scurt, se arată în comunicatul Fitch.

Finanţarea locală va reduce riscurile legate de lichidităţi ale UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International, dar volatilitatea cursului de schimb ar putea slăbi consolidarea capitalului. Deprecierea monedelor Rusia şi Ucraina a afectat deja anul acesta nivelul capitalului celor două bănci.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, la finele anului trecut băncile austriece controlau 37,1% din totalul activelor din sistemul bancar românesc.

Te-ar mai putea interesa și
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 de panouri fotovoltaice pe care le-a montat pe fabricile sale din......
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...