Problemele din Rusia afectează profiturile băncilor austriece – OeNB

Băncile austriece care au folosit Rusia ca o sursă majoră de profit se vor confrunta cu mai multe probleme în viitor, ţinând cont de situaţia politică şi economică din regiune, a afirmat luni guvernatorul Băncii Centrale a Austriei (OeNB), Ewald Nowotny, la prezentarea raportului de stabilitate financiară, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 15 dec. 2014, 12:05
Problemele din Rusia afectează profiturile băncilor austriece - OeNB

‘Până acum, Rusia a reprezentat un motor solid de creştere a veniturilor, ţinând cont de calitatea ridicată a creditării, dar situaţia actuală, cu sancţiunile, recesiunea şi scăderea preţului ţiţeiului nu arată îmbunătăţire ci o înrăutăţire a situaţiei’, a declarat Philip Reading, de la direcţia de supervizare a OeNB. Acesta nu a nominalizat nicio bancă, dar Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria depind puternic de Rusia pentru a înregistra profit, scrie Agerpres.

Şi agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat săptămâna trecută că tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina şi redresarea lentă din Europa Centrală şi de Est (CEE) susţin perspectiva negativă atribuită sectorului bancar austriac. Fitch apreciază că băncile austriece pot înregistra câştiguri eficiente pentru a compensa unele presiuni, dar cele mai mari – UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International (RBI) – sunt puternic expuse la Rusia şi Ucraina şi sunt vulnerabile la riscurile ce derivă din continuarea crizei.

Agenţia se aşteaptă ca cele două bănci să înregistreze un nivel ridicat al creditelor neperformante în Ucraina, anul viitor, deoarece mediul operaţional se va înrăutăţi, deşi expunerea lor directă la regiunile cele mai afectate ale ţării este limitată. Veniturile din Rusia vor fi sub presiune din cauza situaţiei economice dificile. Calitatea activelor va continua, de asemenea, să se deterioreze, în special pe segmentul de retail, dar va rămâne gestionabilă pe termen scurt, se arată în comunicatul Fitch.

Finanţarea locală va reduce riscurile legate de lichidităţi ale UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International, dar volatilitatea cursului de schimb ar putea slăbi consolidarea capitalului. Deprecierea monedelor Rusia şi Ucraina a afectat deja anul acesta nivelul capitalului celor două bănci.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, la finele anului trecut băncile austriece controlau 37,1% din totalul activelor din sistemul bancar românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...