1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

Finanţele au mutat data de salarii ale angajaţilor. Conturile, puse sub sechestru de fraţii Micula

Data de salarii ale angajaţilor de la Ministerul de Finanţe a fost decalată, după ce conturile instituţiei au fost puse sub sechestru de fraţii Ioan şi Viorel Micula, scrie romaniatv.net. Cei doi încearcă să-şi recupereze datoria de peste 80 de milioane de euro pe care statul român o are către ei.

03 feb, 2015 | ECONOMICA.net

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a mutat data de salarii din 10 în 5, ca să poată plăti lefurile angajaţilor. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Angajaţii de la Ministerul de Finanţe au ajuns în această situaţie după ce Ioan şi Viorel Micula au pus sechestru pe conturile insituţiei, pentru a recupera o parte din datoria de 82 de milioane de euro pe care statul o are către ei.

Conturile au fost puse sub sechestru în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului de firme European Drinks, au pus sechestru pe unele dintre conturile Ministerului de Finanţe, în încercarea de a recupera din datoria de circa 80 de milioane de euro pe care o are statul către ei.

Ioan Micula a declarat pentru ECONOMICA.NET că unele conturi ale statului sunt blocate, dar că este de departe de a fi recuperat banii. "Încercăm să executăm anumite conturi, dar finanţele îşi mută banii dintr-un cont în altul. Pe unele avem titlu executoriu", a explicat omul de afaceri.

Ioan Micula susţine că a apelat la aceste formule, inclusiv la procesul de la Curtea de Arbitraj de la Washigton nu pentru că sunt procesomani, ci pentru că nu au avut altă cale pentru a-şi recupera banii." Am ajuns în situaţia aceasta pentru că nu avem altă cale de iesire. Nu suntem procesomani. Am dorit să rezolvăm problema pe cale amiabilă, de-a lungul anilor am trimis zeci de scrisori (către Guvern-n.red), dar nu i-a interesat", a declarat Micula.

Statul român trebuie să achite celor doi investitori aceşti bani, în urma unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Washington. Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România. Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro). Statul a încercat soluţia compensării cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au către buget, dar soluţia s-a lovit de opoziţia Comisiei Europene.

Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România. Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO