Procesele ANPC cu băncile se mută

Litigiile dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi mai multe bănci locale pe clauze abuzive se mută de la secţia de contencios la cea comercială a Tribunalului Bucureşti.
Mihai Banita - mie, 18 iun. 2014, 21:02
Procesele ANPC cu băncile se mută

Procesele dintre ANPC şi 11 profesionişti (bănci, IFN, şi o firmă de telefonie mobilă) începute după 1 octombrie 2013, de când a fost modificată legea 193/2000 privind clauzele abuzive, au fost înscrise la secţia de Contencios administrativ şi fiscal de la Tribunalul Bucureşti, în perioada noiembrie 2013 – martie 2014.

Decizia de repartizare de la acel moment a părut curioasă, din moment ce procesele ANPC se judecă la secţiile comerciale, şi a fost considerată doar o etapă intermediară până când acestea vor fi mutate la Tribunalul specializat din Bucureşti.

Legea spune că o clauză abuzivă dintr-un contract preformulat este eliminată din toate contractele acelui profesionist, inclusiv din cele în derulare, la solicitarea ANPC sau un asociaţii de consumatori. Astfel, aceste procese au o mare greutate pentru judecători, având în vedere că o decizie care se referă la dobânzi, comisioane şi alte speze poate afecta zeci sau chiar sute de mii de contracte.

Judecătorii de la secţia de Contencios administrativ şi fiscal consideră că existenţa unui proces verbal prin care băncile au fost amendate şi chemate în judecată nu justifică arondarea acestor litigii unei secţii de contencios şi că ar fi mai potrivite pentru o secţie comercială, având în vedere că sunt întemeiate pe o lege de protecţia a consumatorilor şi pe codul de procedură civilă.

Astfel, la primul termen al procesului dintre ANPC şi Credit Europe Bank, din 12 iunie, judecătorii au admis excepţia necompetenţei acestei secţii şi au tirmis cauza spre „competentă soluţionare secţiei comerciale a Tribunalului Bucureşti”.

Această mutare va mai tergiversa puţin cauza, având în vedere că trebuie să primească un nou termen de la secţia comercială, însă procedura preliminară nu se mai reia.

În această speţă, ANPC cere eliminarea unui comision de restructurare de 0,7 puncte procentuale din contractele de credit ipotecar. Instituţia spune că banca aplica acest comision tocmai pentru acei clienţi care aveau probleme la plata ratelor şi aveau nevoie de o restructurare a creditului. Mai multe despre această speţă, aici.

Până acum au mai primit termene litigiile dintre ANPC şi Banca Românească, pe modul de calcul al dobânzilor şi comisionul de monitorizare din mai multe tipuri de contracte (19 iunie 2014) şi ANPC vs. Volksbank (17 septembrie 2014), pe comisionul de risc.

Procesele cu BCR, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Bancpost şi Vodafone nu au primit încă termen.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...