1EUR=4.7581 RON | Bucureşti 20 º
INDICI BURSIERI
BET
8358,28
0
BETPlus
1244,97
0
BET-FI
36051,33
0
BET-NG
709,93
0
BET-XT
758,13
0
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.318
0,0000%
BRD
13.64
0,0000%
BRK
0.0732
0,0000%
BVB
22.5
0,0000%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
173
0,0000%
FP
0.958
0,0000%
OLT
0.0606
0,0000%
PRSN
0.0635
0,0000%
SIF1
2.07
0,0000%
SIF2
1.2
0,0000%
SIF3
0.247
0,0000%
SIF4
0.61
0,0000%
SIF5
2.09
0,0000%
SNP
0.38
0,0000%
TEL
20.8
0,0000%
TGN
350
0,0000%
TLV
2.16
0,0000%

Parlamentul a decis: Procesele pe clauze abuzive se mută la un Tribunal special, inclusiv cele în derulare

Proiectul de lege care permite înfiinţarea tribunalelor speciale, la care se vor judeca speţele de natură economică, inclusiv procesele pe clauze abuzive, a fost aprobat de către Senat, cameră decizională. Un amendament trimite la acest tribunal, ce urmează să îşi înceapă funcţionarea prin ordin al ministrului, toate procesele aflate pe rolul instanţelor, care au speţe economice.

Comenteaza
Proces

Senatul, cameră decizională, a aprobat ieri Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Proiectul a fost înaintat de către Guvern şi a fost adoptat rapid de către Parlament. Potrivit expunerii de motive, aceste tribunale ar prelua cauze care au ca obiect societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială, insolvenţă, cauze cu minori şi de familie, cauze de contencios administrativ şi fiscal, cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale.

Intenţia manifestată de ministrul de Justiţie este ca şi litigiile pe clauze abuzive să ajungă la o instanţă de acest tip. Acest lucru vine în condiţiile în care de la 1 octombrie au intrat în vigoare două noi articole la legea 193/2000 care spun că procesele pornite de ANPC sau de asociaţiile de consumatori pot duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele care le conţin.

Potrivit textului de lege, "tribunalele specializate preiau cauzele de competenţa tribunalului în domeniile în care funcţionează".

Decizia de începere a activităţii aparţine ministrului, la fel şi competenţele

Ministrul Justiţiei este cel care va stabili când şi cum vor începe să funcţioneze aceste tribunale specializate.

"Datele la care vor începe să funcţioneze tribunalele specializate, judeţele şi localităţile în care vor începe să funcţioneze, denumirea acestora, precum şi domeniile în care vor funcţiona se stabilesc, în mod eşalonat, prin ordin al ministrului justiţie, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în textul de lege.

Procesele pe rol se mută din oficiu la noile instanţe

De asemenea, un amendament al comisiei de raport din Senat trimite toate procesele aflate pe rol la tribunalele specializate, din oficiu, dacă este de competenţa acestora.

"Cauzele aflate în curs de judecată la data începerii funcţionării tribunalelor specializate, potrivit art.142 alin.(1), se vor trimite acestora, pe cale administrativă, din oficiu, spre soluţionare. Tribunalul specializat este competent şi în caz de trimitere spre rejudecare", potrivit unicului amendament aprobat de Comisia juridică a Senatului.

Ce spunea ministrul Cazanciuc luna trecută

„În urmă cu două săptămâni, la propunerea Ministerului Justiţiei, pregătind intrarea în vigoare şi a acestor prevederi, Guvernul a aprobat cadrul legal care să permită înfiinţarea unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti şi care ar putea primi şi competenţa de soluţionare a acestei categorii de cauze. Degrevarea Tribunalului Bucureşti de cauze care au ca obiect societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială, insolvenţă, etc., este o necesitate, la fel ca şi soluţionarea acestui tip de acţiuni în timp cât mai scurt. Vreau să salut adoptarea în procedură accelerată de către Camera Deputaţilor a acestui proiect de lege şi sper ca şi Senatul să urmeze acest exemplu, astfel încât trecem cât mai repede posibil la înfiinţarea efectivă a acestei instanţe", spune ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit unui comunicat de pe site-ul instituţiei.

Băncile vor să antreneze judecătorii

Asociația Română a Băncilor (ARB) s-a arătat disponibilă să sprijine eforturile guvernului în înfiinţarea Tribunalului specializat, însă precizează că va sprijini recursul la ÎCCJ, dacă Tribunalul nu funcţionează cum îşi doreşte.

"Comunitatea bancară va urmări cu atenție procesul înființării Tribunalului specializat și își exprimă disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităților pentru buna organizare și funcționare a acestuia. Totodată, în condițiile în care comunitatea bancară va ajunge la concluzia că nu se creează cadrul protejării, în egală măsură, a intereselor clienților și instituțiilor de credit, Asociația Română a Băncilor va continua să susțină și să promoveze propunerile inițiale ale sistemului bancar, astfel încât instanța de recurs să fie Înalta Curte de Casație și Justiție", se arăta într-un comunicat de presă al ARB de la acea dată.

Legea clauzelor abuzive, spaima bancherilor

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori este temeiul de drept pe care s-au câştigat procesele împotriva băncilor în ultimii ani.

Textul de lege defineşte în ce fel o clauză poate fi considerată abuzivă de către instanţă şi organele de control, recte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), şi în ce condiţii aceasta se înlătură. Legea transpune directiva europeană 93/13/CEE şi are un puternic caracter de protecţie a consumatorilor.

Legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă întăreşte şi mai mult legea 193/2000 în favoarea consumatorului. Se adaugă articole noi care permit ANPC ca, în cazul în care constată că un profesionist (noul termen pentru comerciant) are clauze abuzive în contractele preformulate, să ceară în instanţă obligarea acestuia la eliminarea acestor clauze din toate contractele, fie ele în derulare. Aceasta înseamnă că acei profesionişti care de-a lungul timpului au inserat în contracte anumite clauze considerate abuzive vor trebui să îndrepte situaţia pentru toţi clienţii afectaţi, fără ca aceştia să fie nevoiţi să iniţieze vreo procedută juridică

Prevederile normative care au intrat în vigoare la 1 octombrie spun că cererea de chemare în judecată de depune la Tribunalul de pe raza de acţiune a profesionistului, unde se judecă fondul, şi se ajunge până la Curtea de apel, în cazul în care una dintre părţi atacă hotărârea instanţei de fond cu apel. Pentru aceste procese nu există recurs.

De asemenea, în afară de ANPC, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor (organizaţii non-guvernamentale), pot, în condiţiile în care au cel puţin 3.000 de membri şi filiale în cel puţin 10 judeţe, să atace în instaţă clauzele abuzive din contracte.

Deşi legea reglementează protecţia consumatorului în cazul contractelor încheiate cu toţi profesioniştii (persoane fizice sau juridice autorizate), de la firmele de telefonie mobilă, la cele de cablu, asigurări sau la retailerii de produse electronice, domeniul care ar putea fi afectat cel mai mult în perioada următoare este cel bancar.

Comunitatea bancară, prin vocea Asociaţiei Române a Băncilor, dar şi prin cea a BNR, a cerut ca cele două articole să nu se aplice în forma votată de Parlament, prin legea 76/2012, ci a cerut câteva modificări, având în vedere pierderile potenţiale pe care le-ar putea suporta, cum ar fi judecarea acestor procese la ÎCCJ.

Studiul de impact al BNR arată că băncile ar putea suferi pierderi de 4,8 miliarde de lei, în cazul în care nu ar mai încasa unele venituri viitoare, şi a concluzionat că nu există un pericol asupra stabilităţii financiare. Estimările bancherilor, în cele mai severe condiţii, arată pierderi de 24 de miliarde de lei, în cazul în care ar fi eliminate clauzele de dobândă şi unele comisioane şi ar fi returnate sumele încasate până acum, potrivit unor informaţii apărute în presă.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
01 nov 22:14
Răspunde | Votează email 0 email
lady gaga
Ne-am saturat de justitia voastra nedreapta si corupta. Va tot prefaceti ca nu vedeti abuzurile. Mai bine ne intoarcem inapoi la legea veche, dinte pentru dinte!!!
31 oct 12:13
Radu Aneta
Răspunde | Votează email 2 email
Radu Aneta
daca recunosc, ca vor avea pierderi, implicit bancherii recunosc existenta clauzelor abuzive. si atunci te miri ca, comunitatea bancara doreste un cadru ptr. protejarea clientilor, asa ca pana acum? intreb. de asta trebuie sa scolarizeze judecatorii? instruirea se va face dupa aceleasi cursuri dupa care au fost instruite judecatoarele sus amintite, Raducanu, Prujoiu..., si mai ales Duta? noi clientii nu putem, prin avocatii nostri sa le oferim niste training? ce tara, ce oameni, ce vremuri!
31 oct 07:44
Răspunde | Votează email 1 email
Client AAA
Ce dracu tot intervine ARB, comunitatea bancara in mersul justitie?!Nu sunt in stare sa fie corecti, sa se inteleaga cu clientii, sa respecte legea?!Legalitatea doare?Dar pe clienti nu-i doare ca sunt abuzati de banci?Inventam, modificam, infiinyam, cheltuim ca sa facem pe plac, printre altele, bancherilor?Sa respecte legea si atat.Vor la ICCJ ca acolo sunt facute cartile si pt ca e mai usor sa manipulezi o instanta decat mai multe.Dar clientilor care nu ar putea actiona la ICCJ din varii motive, mai ales financiare, cine le asigura dreptul facil si neingradit la justitie?
Bancile, in frunte cu BNR, reprezinta calaii populatiei si economiei.Sa se duca dracu' acasa la ei si sa fure prin ce formule ale dobanzii si comisioane le trece prin cap!Sa lase romanii in pace!
30 oct 16:36
Răspunde | Votează email 3 email
anddor
Să facă bine să-și ia ARB ghearele împuțite de pe justiție. Ajunge cu abuzurile. Justiția să-și vadă de treaba ei nu de antrenamentul ARB-ului la pus botul. Gata, ajunge cu traficul de influență. Justiția trebuie să devină independentă și imparțială.
Mă miră graba cu care s-au grăbit deputații să înființeze aceste Tribunale. DNA, tu la ce veghezi? Aici pute de la o poștă a trafic de influență. Prea repede (comparativ cu alte lucruri necesare ce se află pe masa de lucru a parlamentarilor), prea ca la .... dictatură.
DNA, mare atenție la judecătorii care se înghesuie să ocupe aceste Tribunale. Din partea cui sunt promovați?
30 oct 14:36
Răspunde | Votează email 4 email
Prof. Ion Ardeleanu
Foarte tare. Exfoliatorul, camatarul, hotul hotilor este cel care scoleste magistratii. Daca nu aduc cucute precum Raducanu, Prujoiu, Ilea, Pricope tot degeaba. Propun presedinta Tribunalului Special pentru lucratoarea intru lumina Ruxandra Monica Duta, un "geniu" in legislatia protectiei consumatorilor. Iar pentru avocat din oficiu al camatarilor din cartelul bancilor pe Ana Diculescu Sova, femeia peste care a cazut o biblioteca.
30 oct 14:34
Răspunde | Votează email 1 email
ana
parlamentul si guvernul au fost deja corupti?
ARB a vazut ca la ICCJ toate procesele se castiga de consumatori si au hotarat sa-si infiinteze justitia proprie?Bineanteles ca politicienii au reactionat la c-da si iata ce se intampla-oare pana cand?
30 oct 14:17
Răspunde | Votează email 0 email
Toma Bogdan
ASTA SE NUMESTE SPAGA ASCUNSA. VINE ARB SA SPRIJINE???? SPAGA
30 oct 13:49
Răspunde | Votează email 0 email
dorina
Sprijinul ARB e si asta cu un scop sa fie clar!
ar trebui sa participe si asociatiile consumatorilor,avocati ai clientilor, asociatiile de consilliere a clientilor bancari la antrenarea judecatorilor.
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X