Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, în impas

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE) rămâne blocat din cauza refuzului Ankarei de a-şi îndeplini obligaţiile, a anunţat luni, într-un comunicat, Consiliul UE după o reuniune la Bruxelles cu şeful diplomaţiei turce Ahmet Davutoglu, informează AFP.
Economica.net - lun, 27 mai 2013, 11:55
Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, în impas

‘Uniunea Europeană constată cu părere de rău că, în pofida solicitărilor sale repetate, Turcia refuză în continuare să-şi îndeplinească obligaţiile’, se precizează în comunicat.

‘Uniunea Europeană constată de asemenea că Turcia nu a făcut niciun progres către normalizarea relaţiilor sale cu Republica Cipru’ a cărei parte de nord este ocupată de trupele turceşti din 1974, adaugă comunicatul.

Totuşi, UE s-a arătat dispusă să facă un gest în acest sens. ‘Sperăm că putem deschide în iunie un nou capitol de negocieri, capitolul 22, cel referitor la politica regională’, a anunţat în cursul unei conferinţe de presă şeful diplomaţiei irlandeze, Eamon Gilmore, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului UE până la 30 iunie.

Însă Turcia trebuie să dea dovadă de bunăvoinţă, a insistat comisarul european pentru extindere, Stefan Füle. ‘Cheia îmbunătăţirii negocierilor este acordul de readmisie cu UE’, pe care Turcia trebuie să-l semneze şi implementeze, a adăugat el.

Acest acord este esenţial pentru îmbunătăţirea luptei împotriva imigraţiei ilegale în UE, pentru că Turcia a devenit un punct de trecere către Grecia. În schimbul semnării acestui acord parafat de Ankara în 2012, UE va fi de acord să faciliteze acordarea de vize pentru cetăţenii turci.

Şeful diplomaţiei turce nu şi-a ascuns iritarea faţă de blocarea acestui proces. ‘Cu o floare nu se face primăvară’, a declarat Ahmet Davutoglu în cadrul unei conferinţe de presă cu Eamon Gilmore şi Stefan Füle.

‘Şaptesprezece capitole (din 35) sunt blocate din motive politice. Trebuie deblocat procesul, pentru că, în acest ritm, va dura cincizeci ani pentru finalizarea sa’, a insistat el.

Davutoglu a cerut totodată deschiderea capitolelor privind relaţiile externe. ‘Noi credem vă avem nevoie de o nouă perspectivă strategică în relaţiile noastre’, a mai spus şeful diplomaţiei turce.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...