Procesul de obţinere a independenţei Cataloniei continuă în pofida rezultatului referendumului din Scoţia

Procesul de obţinere a independenţei Cataloniei 'continuă' şi va fi 'întărit' în pofida rezultatului referendumului din Scoţia, a afirmat vineri preşedintele guvernului regional din Catalonia, Artur Mas, determinat să organizeze un referendum la 9 noiembrie în pofida opoziţiei Madridului, relatează AFP.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 16:33
Procesul de obţinere a independenţei Cataloniei continuă în pofida rezultatului referendumului din Scoţia

Scoţia, ţară în care guvernul, spre deosebire de Spania, a autorizat referendumul privind independenţa, a lansat ‘un mesaj puternic şi clar pozitiv’, mobilizându-se pentru a vota, a afirmat Artur Mas, în cadrul unei conferinţe de presă la Barcelona, scrie Agerpres.

Spania este ‘foarte bucuroasă’ de rezultatul referendumului din Scoţia privind independenţa, a declarat vineri, la rândul său, şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, care se opune cu fermitate perspectivei consultării populare pe care vor să o organizeze naţionaliştii din Catalonia la 9 noiembrie.

‘Procesul catalan continuă (…) Procesul catalan se simte întărit deoarece vedem cum o ţară din UE a putut să ajungă la un acord pentru a permite acest vot’, a afirmat preşedintele guvernului regional catalan, care susţine proiectul unui referendum.

‘O spun pentru că dacă cineva îşi spunea că victoria unui vot ‘nu’ în Scoţia ar putea arunca o umbră asupra procesului catalan, se înşeală’, a adăugat el.

‘Dacă tabăra ‘da’ ar fi câştigat, consecinţele acestui vot la nivel european ar fi fost mai evidente. Nu vom avea acest precedent cu Scoţia, poate că primul exemplu va fi cel al Cataloniei’, a afirmat Artur Mas.

Parlamentul catalan, unde forţele favorabile independenţei dispun de o majoritate absolută, urmează să voteze vineri o lege ce autorizează o consultare populară la 9 noiembrie, sperând astfel să evite opoziţia Madridului.

Dar guvernul spaniol s-a pregătit să contraatace, depunând recurs în faţa Tribunalului constituţional, care ar trebui să-i dea câştig de cauză.

În timp ce şeful guvernului conservator Mariano Rajoy a salutat vineri rezultatul referendumului din Scoţia, partizanii independenţei catalane, care au sperat să profite de beneficiile unei eventuale victorii a unui vot în favoarea independenţei, au salutat faptul că legătorii au avut dreptul să se exprime. ‘Ceea ce am văzut în Scoţia şi Regatul Unit este calea cea bună şi de fapt este singura cale pentru a soluţiona conflictele’, a explicat Artur Mas.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...