Procesul de obţinere a independenţei Cataloniei continuă în pofida rezultatului referendumului din Scoţia

Procesul de obţinere a independenţei Cataloniei 'continuă' şi va fi 'întărit' în pofida rezultatului referendumului din Scoţia, a afirmat vineri preşedintele guvernului regional din Catalonia, Artur Mas, determinat să organizeze un referendum la 9 noiembrie în pofida opoziţiei Madridului, relatează AFP.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 16:33
Procesul de obţinere a independenţei Cataloniei continuă în pofida rezultatului referendumului din Scoţia

Scoţia, ţară în care guvernul, spre deosebire de Spania, a autorizat referendumul privind independenţa, a lansat ‘un mesaj puternic şi clar pozitiv’, mobilizându-se pentru a vota, a afirmat Artur Mas, în cadrul unei conferinţe de presă la Barcelona, scrie Agerpres.

Spania este ‘foarte bucuroasă’ de rezultatul referendumului din Scoţia privind independenţa, a declarat vineri, la rândul său, şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, care se opune cu fermitate perspectivei consultării populare pe care vor să o organizeze naţionaliştii din Catalonia la 9 noiembrie.

‘Procesul catalan continuă (…) Procesul catalan se simte întărit deoarece vedem cum o ţară din UE a putut să ajungă la un acord pentru a permite acest vot’, a afirmat preşedintele guvernului regional catalan, care susţine proiectul unui referendum.

‘O spun pentru că dacă cineva îşi spunea că victoria unui vot ‘nu’ în Scoţia ar putea arunca o umbră asupra procesului catalan, se înşeală’, a adăugat el.

‘Dacă tabăra ‘da’ ar fi câştigat, consecinţele acestui vot la nivel european ar fi fost mai evidente. Nu vom avea acest precedent cu Scoţia, poate că primul exemplu va fi cel al Cataloniei’, a afirmat Artur Mas.

Parlamentul catalan, unde forţele favorabile independenţei dispun de o majoritate absolută, urmează să voteze vineri o lege ce autorizează o consultare populară la 9 noiembrie, sperând astfel să evite opoziţia Madridului.

Dar guvernul spaniol s-a pregătit să contraatace, depunând recurs în faţa Tribunalului constituţional, care ar trebui să-i dea câştig de cauză.

În timp ce şeful guvernului conservator Mariano Rajoy a salutat vineri rezultatul referendumului din Scoţia, partizanii independenţei catalane, care au sperat să profite de beneficiile unei eventuale victorii a unui vot în favoarea independenţei, au salutat faptul că legătorii au avut dreptul să se exprime. ‘Ceea ce am văzut în Scoţia şi Regatul Unit este calea cea bună şi de fapt este singura cale pentru a soluţiona conflictele’, a explicat Artur Mas.

Te-ar mai putea interesa și
Armata rusă anunţă retragerea trupelor sale din Insula Şerpilor
Armata rusă anunţă retragerea trupelor sale din Insula Şerpilor
Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după......
BCE va cere băncilor să includă riscul de recesiune în calculele lor
BCE va cere băncilor să includă riscul de recesiune în calculele lor
Banca Centrală Europeană intenţionează să ceară creditorilor din zona euro să includă o posibilă recesiune în planurile ...
IEA: Capacităţile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050
IEA: Capacităţile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050
Capacităţile globale de producţie a energiei nucleare trebuie să se dubleze până în 2050, pentru a fi atinse ţintele ...
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de la lansarea din 2019
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de ...
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind ...