Proclamarea independenţei Cataloniei ar putea surveni „la sfârşitul săptămânii” – liderul separatist Puigdemont

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat - într-un interviu difuzat miercuri - că guvernul său se pregăteşte să declare independenţa acestei regiuni a Spaniei probabil 'la sfârşitul săptămânii', relatează France Presse.
Economica.net - mie, 04 oct. 2017, 06:11
Proclamarea independenţei Cataloniei ar putea surveni

‘Vom declara independenţa la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului’, a declarat el într-un interviu acordat BBC, primul difuzat după votul de duminică.

‘Aceasta probabil se va termina când ne vom fi recuperat voturile din străinătate’, a precizat el, ‘deci vom acţiona la sfârşitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare’.

Puigdemont a declarat că o reacţie de opoziţie din partea guvernului central ar constitui o ‘nouă greşeală’ care s-ar adăuga unei ‘lungi liste de erori’.

‘După fiecare din aceste erori, noi am ieşit întăriţi’, a spus liderul separatist. ‘Nu numai pentru că timpul a trecut, ci şi pentru că în fiecare săptămână, la fiecare eroare, noi obţinem mai mult sprijin din partea societăţii.’

Duminică, la încheierea scrutinului, Puigdemont asigurase că ‘milioane’ de persoane se mobilizaseră pentru a participa la referendumul privind autodeterminarea regiunii, în pofida interzicerii sale oficiale.

Prin această consultare, cetăţenii Cataloniei au ‘dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei Republici’, a spus el.

Acest referendum nu fost totuşi însoţit de niciuna din garanţiile care însoţesc scrutinurile electorale, statul spaniol controlând întreaga infrastructură care i-ar fi permis să prezinte rezultate credibile. Nicio comisie electorală nu a supervizat organizarea, numărarea voturilor nu a fost transparentă, votul nu a fost secret etc.

Spania, deja expusă separatismului de o parte a societăţii basce în nord, trăieşte de la începutul lunii septembrie criza sa politică cea mai gravă după lovitura de stat militară eşuată din 23 februarie 1981.

La 6 septembrie, parlamentul catalan adoptase o lege pentru a organiza acest referendum în pofida interzicerii sale, argumentând cu faptul că separatiştii îl cer din 2012.

Duminică seara, Mariano Rajoy îl desemnase – fără a-l numi – pe Puigdemont drept unul dintre responsabilii evenimentelor din cursul zilei, apreciind că acesta promovase ‘încălcarea legii şi ruperea coabitării armonioase între comunităţi’. ‘Nu căutaţi alţi vinovaţi, nu există’, adăugase premierul spaniol.

Puigdemont şi întregul executiv catalan sunt vizaţi deja de o anchetă penală pentru ‘nesupunere, încălcarea atribuţiilor şi deturnare de fonduri publice’ în legătură cu organizarea referendumului.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...