Procuratura din Bulgaria confirmă existenţa unor fraude de amploare în sectorul energetic

Procuratura din Bulgaria a confirmat luni că în sectorul energetic al ţării au avut loc fraude de amploare, inclusiv distrugerea unor documente care certificau plăţi făcute după oprirea proiectului centralei nucleare de la Belene către companii care trebuiau să supravegheze lucrările de construcţie.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 16:42
Procuratura din Bulgaria confirmă existenţa unor fraude de amploare în sectorul energetic

Anunţul a avut loc la numai câteva zile după o operaţiune specială a Procuraturii din Sofia, a Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) şi a Ministerului de Interne, în cadrul căreia foşti directori ai companiei Naţionale de Electricitate (NEK) au fost reţinuţi şi ulterior eliberaţi, relatează Novinite.

La începutul lunii august, Procuratura din Sofia a primit un raport de la DANS despre fraudele din energie legate de proiectul centralei de la Belene, care au provocat statului daune substanţiale.

În baza datelor din raport, procuratura a început urmărirea preliminară, cu autor necunoscut, pentru delapidare pe scară mare cu consecinţe deosebit de grave.

Investigaţia a inclus şi fapta de management defectuos deliberat.

În martie anul trecut, Guvernul a decis oprirea tuturor activităţilor din proiectul de la Belene, în cadrul căruia existau contracte de supraveghere a lucrărilor de construcţie cu companiile WorleyParsons şi Risk Engineering.

Deşi prevederile contractelor stipulau că deciziile autorităţilor de stat trebuie să fie interpretate ca circumstanţe de forţă majoră, iar părţile sunt eliberate de orice obligaţii, doi dintre directorii NEK nu au oprit plăţile.

Drept rezultat, în următorul an şi jumătate, sume de aproape 1 milion de euro pe lună au fost transferate în conturile companiilor WorleyParsons şi Risk Engineering pentru supravegherea unor lucrări de construcţii oprite.

În 19 septembrie, procuratura a primit un nou raport de la DANS în care se arată că au avut loc acţiuni de ascundere sau distrugere a unor documente incriminatoare. Din acest motiv, a doua zi a avut loc o operaţiune de urgenţă, în care au fost efectuate percheziţii şi confiscări la birourile WorleyParsons, Risk Engineering şi NEK, pentru a garanta că documente relevante vor fi incluse în materialul de urmărire.

În timpul operaţiunii, Ivo Lefterov şi Krum Anastasov, foşti directori generali ai NEK, şi directorul gweneral al Worley Parsons, Sabin Sabinov, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

În acest caz nu au fost aduse încă acuzaţii, procuratura urmând să analizeze volumul uriaş de informaţii şi documente confiscate în timpul operaţiunii speciale, pentru a decide următoarele activităţi de investigaţie.

Ministrul Economiei şi Energiei, Dragomir Stoinev, a declarat luni că fostul Guvern al partidului GERB a efectuat plăţi de 13 milioane de leva (6,5 milioane euro), în pofida faptului că Parlamentul a decis să oprească proiectul de la Belene.

El a precizat că investigaţia procuraturii se referă la o fraudă de 18 milioane de euro.

Stoinev susţine că există mai multe alte informaţii despre fraude din sectorul energiei, în valoare de 390 de milioane de leva (195 milioane euro), despre care procuratura nu a făcut încă declaraţii.

Te-ar mai putea interesa și
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii......
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...