1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Extern

Procuratura Generală a Rusiei a declarat "neconstituţională" trecerea Crimeei în componenţa Ucrainei, în 1954

Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a anunţat că decizia privind trecerea, în 1954, a Crimeei din componenţa RSFR Rusă în cea a RSS Ucraineneană 'nu a corespuns Constituţiei' acelor vremuri, informează agenţiile de presă TASS şi Unian.

27 iun, 2015 | Agerpres

În comunicatul emis de Procuratură se spune că prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusă şi Uniunii Sovietice nu aveau împuternicirea de a lua decizii ce ţin de structura teritorială a republicilor ce formau URSS.

Acest comunicat constituie răspunsul la interpelarea formulată în acest sens de liderul partidului 'Rusia Justă', Serghei Mironov, precizează TASS.

După cum atenţionează agenţia de presă ucraineană Unian, adoptarea în Rusia a unei legi care să declare 'ilegală' trecerea Crimeei în componenţa Ucrainei, în 1954, va constitui un precedent pentru formularea de pretenţii teritoriale către alte foste republici sovietice.

Peninsula Crimeea a făcut parte din componenţa Rusiei începând cu anul 1783, când imperiul ţarist a anexat-o în urma înfrângerii forţelor otomane, pâna în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeei de sub autoritatea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse catre RSS Ucraineană. Transferul a fost anunţat în presa sovietica la sfârşitul lunii februarie 1954, la opt zile după ce Prezidiul Sovietului Suprem al URSS aprobase o rezoluţie în acest sens. Apoi, pe 19 februarie este publicat textul rezoluţiei şi câteva extrase din procedurile Prezidiului. La momentul respectiv nu au mai fost făcute publice alte informaţii cu privire la transfer, iar până la prăbuşirea Uniunii Sovietice problema nu a mai fost discutată, scrie Agerpres.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO