Procurorii cer arestarea a cinci persoane reţinute în dosarul lui Oprescu

Cinci persoane reţinute în dosarul de corupţie al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, vor fi duse luni la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 09:10
Procurorii cer arestarea a cinci persoane reţinute în dosarul lui Oprescu

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de trei funcţionari din Primăria Municipiului Bucureşti, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, adjunctul său, Florin Şupeală, şi Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, toţi trei fiind acuzaţi de luare de mită, scrie Agerpres.

De asemenea, procurorii cer arestarea fostului şofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, zis Grenadă, acuzat de complicitate la luare şi dare de mită, şi a omului de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de complicitate a spălării banilor.

DNA susţine că, în perioada mai-august 2015, Cristian Stanca împreună cu o altă persoană ce deţinea o funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626 lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro.

În aceste circumstanţe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituţiei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti suma necesară, pentru ca această din urmă instituţie să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.

În perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, ştiind că Şupeală Florin şi Ruxandra Petroi Avasiloae, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleaşi persoane denunţătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promişi.

Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea şi derularea contractului de prestări servicii.

În luna iulie 2015, Cristian Stanca împreună cu aceeaşi persoană a pretins de la oamenii de afaceri suma de 7.000 euro, pentru a-i remite directorului economic Octavian Mircea Constantinescu, lucru care s-a şi întâmplat la data de 12 august 2015.

Această sumă de bani a fost pretinsă de Octavian Mircea Constantinescu, pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

Procurorii mai susţin că, în perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca împreună cu aceeaşi persoană cu funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti a pretins de la cei patru denunţătorii sume de bani, pe care le-a particularizat la data de 4 august 2015 ca fiind 50.000 euro, susţinând că, prin influenţa pe care o are asupra primarului Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, Cristian Stanca a precizat denunţătorilor că aceştia bani vor fi remişi primarului Sorin Oprescu.

În cursul anului 2014, Claudiu Bengalici a ajutat persoana cu funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua de transport a agentului termic, informează, joi, Primăria Constanţa,......
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New York
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New ...
Donald Trump a invocat miercuri, la audierea sa sub jurământ în faţa procuroarei generale din New York, Letitia James, ...
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere ...