Procurorul general Augustin Lazăr: Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor

Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor, a declarat luni procurorul general al României, Augustin Lazăr, întrebat cu privire la păstrarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 13:31
Procurorul general Augustin Lazăr: Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor

‘Din punct de vedere al magistraţilor, aş dori să vă spun că o monitorizare a magistraţilor nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Adică este o chestiune de voinţă politică, ştiţi dumneavoastră de ce. Magistraţii îşi fac datoria şi probabil că există anumite persoane care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi MCV-ul’, a afirmat Lazăr, după întâlnirea avută cu ministrul Justiţiei, întrebat dacă se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Despre discuţia avută cu ministrul Justiţiei, procurorul general a declarat că a fost una cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public.

‘A fost o discuţie cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public, privind problemele legate de buget, privind structurile specializate ale MP care au bugete specifice pentru zonele respective, privind nevoia folosirii resurselor MP într-o manieră raţională, spre exemplu, micile instanţe care sunt pe tot teritoriul ţării şi care nu au oameni, nu au procurori pentru a funcţiona în mod corespunzător şi alte chestiuni de acest gen, care sunt legate de administrare’, a afirmat Lazăr.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiţiei despre dosarul deschis în urma înregistrărilor cu Sebastian Ghiţă, procurorul general a subliniat că ‘dosarele concrete nu se discută cu nimeni’.

‘Dosarele concrete nu sunt discutate cu ministrul Justiţiei. Dosarele concrete sunt instrumentate de procurorul de caz şi nu se discută cu nimeni. (…) Eu personal nu am discutat cu ministrul acest subiect. Poate problematica faptului că este o mediatizare excesivă a unor lucruri şi acest fenomen al telejustiţiei, care este negativ din păcate. Justiţia ar trebui să fie făcută în continuare acolo unde este locul ei’, a răspuns procurorul general al României.

Despre amnistie şi graţiere, Lazăr a opinat că nu este necesară nicio lege în acest sens. ‘Nu, nu este necesară nicio lege a graţierii şi a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, noi avem nişte priorităţi de a combate corupţia, de a recupera bunurile care au fost însuşite de infractori, produsul infracţionalităţii şi alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării acţiunii penale şi pentru care procurorii sunt plătiţi’, a afirmat Augustin Lazăr, întrebat dacă se impune o lege a amnistiei şi graţierii.

Potrivit procurorului general, discuţia avută cu ministrul Justiţiei a fost una ‘despre faptul că o anumită legislaţie ar necesita anumite elemente de clarificare’.

‘În principiu, a fost o discuţie despre faptul că o anumită legislaţie ar necesita anumite elemente de clarificare. Spre exemplu, textul de lege care priveşte conflictul de interese. Conflictul de interese a fost declarat, textul de lege a fost declarat neconstituţional cu referire la o anumită chestiune, la raporturile comerciale. Eu sunt de acord că acea chestiune a raporturilor comerciale trebuie lămurită, dar este o chestiune foarte redusă şi poate fi cu uşurinţă clarificată. În rest, textul de lege este unul foarte bun, este inspirat din legislaţia franceză şi, dacă veţi vedea studiul comparativ pe care l-am făcut noi şi este pe site-ul MP, veţi vedea că există o sinteză de practică judiciară, care, în ultimii 10 ani, a clarificat jurisprudenţa în materie. Pe subiecţi activi ai infracţiunii putem vedea, de la consilier local, primari, consilieri comunali, parlamentari, în ce situaţii se poate afla cineva în conflict de interese. Legislaţia e clară, zic eu, din acest punct de vedere şi jurisprudenţa este clară pe parcursul a 10 ani, acest text este foarte bun’, a explicat procurorul general al României.

Augustin Lazăr a subliniat că o prioritate a Ministerului Public rămâne combaterea corupţiei.

‘De asemenea, faptele care afectează resursele bugetului naţional sunt foarte importante şi ele sunt în vizorul MP. Recuperarea prejudiciilor, de asemenea spălarea de bani. Obiectivele rămân în continuare cele care sunt binecunoscute şi România are nevoie de rezolvarea acestei probleme’, a subliniat Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a avut luni o întâlnire cu şefii Parchetelor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...