Producția mondială de vin crește în 2013, în pofida diminuării numărului de podgorii

Producția mondială de vin se estimează că va crește semnificativ în 2013, până la 281 milioane hectolitri, un nivel ce nu a mai fost atins din 2006, în pofida diminuării suprafețelor cultivate cu viță-de-vie, în special în Spania și Italia, informează Organizația Internațională a Viei și vinului (OIV), citată de agenția EFE.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 16:41
Producția mondială de vin crește în 2013, în pofida diminuării numărului de podgorii

OIV semnalează, în raportul său de conjunctură pentru primele zece luni ale acestui an, că rezultatul de datorează productivității mai mari a podgoriilor, a căror suprafață s-a redus anul acesta la nivel mondial cu 15.000 hectare și cu 300.000 față de 2006.

Estimările, de creștere cu 9% la nivel mondial, situează Italia pe primul loc în topul mondial al producătorilor, cu o creștere interanuală de 2% și o producție estimată la 44,9 milioane hectolitri, înaintea Franței, cu o producție de 44,08 hectolitri (+7%), și a Spaniei, cu 40 milioane hectolitri (plus 23%).

Cu acest top condus de țări europene și după cinci ani de recolte modeste, se preconizează pentru acest an, în Uniunea Europeană, o producție de circa 146 milioane hectolitri.

Statele Unite ale Americii, al patrulea producător mondial, ar putea înregistra o creștere a producției de 7%, până la 22 milioane hectolitri, în timp ce Argentina, după doi ani ‘destul de duri’, conform directorului general al OIV, Federico Castellucci, va înregistra o creștere de 27%, până la 14,9 milioane hectolitri.

Consumul, în schimb, nu a înregistrat încă o recuperare semnificativă, după criza economică din 2008, dar se estimează o consolidare a cererii, datorită noilor țări consumatoare.

În 2013, consumul ar putea ajunge la 245 milioane hectolitri, însă OIV avertizează că ‘trebuie să fim prudenți’ în legătură cu această cifră, deoarece ultimele trei luni ale anului, în special luna decembrie, care pot acumula 40 din vânzările totale ale anumitor produse, vor influența semnificativ rezultatul final.

Aceste calcule evidențiază că va exista o diferență între producție și consum de 35,7 milioane hectolitri, ceea ce va face ca, pentru prima dată din 2007, producția să fie superioară necesităților estimate pentru uz industrial.

Consumul, după cum a subliniat Castellucci, într-o conferință de presă, a continuat să scadă în țările consumatoare tradiționale, precum Franța, Italia și Spania, unde, în ultimii 12 ani, a scăzut cu 12%, 29% și, respectiv, 34%.

‘Înainte, a exporta era un orgoliu. Acum este o necesitate’, a spus directorul general al organizației, din care fac parte 45 de țări.

În grupul exportatorilor tradiționali, din care fac parte și Franța, Italia, Spania, Germania și Portugalia, s-a înregistrat o scădere cu 9,2 a volumului, în perioada iunie 2012-iunie 2013, dar o creștere cu 4,2 % a valorii, în special în datorită prețurilor din Italia și Spania.

În total, valoarea exporturilor la nivel mondial s-a ridicat în iunie 2013 la 25,61 miliarde euro, cu 4,7% mai mult față de iunie 2012, în timp ce volumul s-a diminuat cu 3,6%, la 9,807 miliarde litri.

Cei mai mari importatori erau, în iunie, SUA și Marea Britanie, cu creșteri de 9,8% și, respectiv, 4,7%, a valorii importurilor de vinuri, dar cele mai mari creșteri au fost înregistrate de Lituania, Australia și Japonia, de 34,3%, 13,1% și, respectiv, de 12,2%.

Europa, conform OIV, continuă să acopere jumătate din comerțul mondial de vinuri din punct de vedere al valorii importurilor, dar regiunile care au crescut cel mai mult erau, în iunie, zona Pacific (+14,2%), America de Nord (+9,9%) și țările europene non comunitare (+6,4%).

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate......
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...