Producătorii auto francezi mizează pe atractivitatea luxului pentru succesul în China

Producătorii auto germani consideră de mult timp China o piaţă majoră, iar rivalii francezi, afectaţi de vânzările slabe din Europa, vor să îi ajungă din urmă şi se bazează pe popularitatea brandurilor de lux din Franţa, relatează Automotive News Europe.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 14:52
Producătorii auto francezi mizează pe atractivitatea luxului pentru succesul în China

Franţa este principala destinaţie a turiştilor chinezi, iar produsele franceze Louis Vuitton, Chanel şi Cartier domină lista brandurilor preferate de cumpărătorii bogaţi din China, potrivit Hurun Report Chinese Luxury Consumer Survey 2013.

Citroen consideră dezvoltarea în China o prioritate şi va prezenta sâmbătă, la salonul auto de la Shanghai, conceptul Wild Rubis, un model crossover care va fi comercializat pe piaţa chineză în cadrul gamei de lux DS.

PSA/Peugeot-Citroen anticipează că China va devansa Franţa ca principala sa piaţă până cel mai devreme în 2015, urmând să reprezinte 15% din vânzările sale mondiale de vehicule.

Vânzările PSA în China au urcat anul trecut cu 0,2%, la 441.512 de unităţi, peste estimările analiştilor, conferind grupului o cotă de piaţă de 3,5%.

Renault numeşte China „noua sa frontieră” şi urmăreşte o dezvoltare puternică pe această piaţă. Grupul va deschide o fabrică de maşini şi motoare în China în colaborare cu partenerul japonez Nissan, în 2014.

Potrivit informaţiilor din piaţă, la această fabrică vor fi construite un SUV şi un automobil electric, dar Renault nu a dorit să comenteze. Renault este încă un jucător minor pe piaţa Chineză, o cotă de 0,2%. Vânzările de vehicule ale grupului au urcat anul trecut la 24.275 de unităţi, de la 5.321 unităţi în 2009.

„Citroen, Peugeot şi Renault se poziţionează ca branduri de lux în China, spre deosebire de Europa unde maşinile lor sunt percepute la fel ca Ford, Opel şi Fiat”, a declarat Ian Fletcher, analist la IHS Automotive.

În afară de produsele franceze, chinezii bogaţi sunt atraşi de brandurile de lux italiene, precum Prada, Gucci şi Armani, potrivit sondajului Hurun Research Institute.

În aceste condiţii, Fiat mizează pe brandul Maserati şi Jeep (Chrysler), pentru câştigarea cumpărătorilor cu venituri mari.

La salonul de la Shanghai, Maserati va lansa Ghibli, un sedan mediu cu patru uşi, care va concura cu Audi A6, BMW serie 5 şi Mercedes-Benz clasa E.

Jeep intenţionează să înceapă producţia modelului Cherokee, prezentat luna trecută la salonul auto de la New York, în termen de 18 luni, la o uzină deţinută de Fiat şi Guangzhou Automobile Group, unde mai este fabricat din iunie anul trecut şi sedanul compact Fiat Viaggio.

Fiat şi Chrysler vor să ajungă la vânzarea a 300.000 de automobile pe an în China. Anul trecut, vânzările Fiat-Chrysler au crescut cu 44,8%, la 57.000 de unităţi, echivalând cu o cotă de piaţă de 0,3%.

IHS Automotive anticipează că Fiat şi Chrysler ar putea vinde anul viitor pe piaţa chineză circa 200.000 de vehicule.

Între timp, producătorii germani nu intenţionează să cedeze teren concurenţilor francezi şi italieni şi vor să facă lansări majore la Shanghai.

BMW, Audi şi Mercedes au ca ţintă cumpărătorii chinezi din clasa de mijloc şi superioară, comercializând în China aproape întreg portofoliul de modele, cu cele mai recente tehnologii, precum şi versiuni speciale.

Directorul general al Audi, Rupert Stadler, anticipează o creştere de 10% a segmentului premium, faţă de un avans de 7% al pieţei.

China este cea mai mare piaţă a Audi, iar brandul este lider pe piaţa de lux din această ţară, cu vânzări de 405.838 de unităţi anul trecut, în creştere cu aproape 30% faţă de naul precedent.

Audi va lansa sedanul A3 la Shanghai, după ce modelul a fost prezentat privat la salonul de la New York.

BMW va prezenta la Shanghai conceptul vehiculului crossover X4, înaintea debutului acestuia la salonul de la Frankfurt, în septembrie.

Anul trecut, vânzările grupului BMW în China au urcat cu 40%, la 327.341 unităţi.

Mercedes, care este urma concurenţilor săi germani în China, va lansa conceptul GLA. Crossover-ul compact se bazează pe platforma modelelor clasa A şi B. Versiunea de masă va intra la vânzare anul viitor, având ca ţintă cumpărătorii tineri. Compania va prezenta şi o nouă versiune a sedanului clasa E.

Anul trecut, Mercedes a vândut în China 196.211 vehicule, incluzând brandul Smart, în creştere cu 1,5% faţă de 2011.

Porsche va lansa sedanul Panamera cu tracţiune hibrid. China este a doua mare piaţă pentru Porsche, după Statele Unite. Anul trecut, compania a vândut 31.205 vehiule în China, din totalul vânzărilor globale de 141.075 de unităţi.

Brandul Volkswagen va prezenta la Shanghai o versiune coupe a conceptului crossover-ului cu şapte locuri CrossBlue, vizualizat prima oară la salonul de la Detroit, în ianuarie. Livrările de vehicule ale VW Group în China au fost anul trecut de 2,82 milioane unităţi, în creştere cu 25% faţă de 2011, conferind brandului o cotă de piaţă de 21%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...