Producătorii auto francezi mizează pe atractivitatea luxului pentru succesul în China

Producătorii auto germani consideră de mult timp China o piaţă majoră, iar rivalii francezi, afectaţi de vânzările slabe din Europa, vor să îi ajungă din urmă şi se bazează pe popularitatea brandurilor de lux din Franţa, relatează Automotive News Europe.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 14:52
Producătorii auto francezi mizează pe atractivitatea luxului pentru succesul în China

Franţa este principala destinaţie a turiştilor chinezi, iar produsele franceze Louis Vuitton, Chanel şi Cartier domină lista brandurilor preferate de cumpărătorii bogaţi din China, potrivit Hurun Report Chinese Luxury Consumer Survey 2013.

Citroen consideră dezvoltarea în China o prioritate şi va prezenta sâmbătă, la salonul auto de la Shanghai, conceptul Wild Rubis, un model crossover care va fi comercializat pe piaţa chineză în cadrul gamei de lux DS.

PSA/Peugeot-Citroen anticipează că China va devansa Franţa ca principala sa piaţă până cel mai devreme în 2015, urmând să reprezinte 15% din vânzările sale mondiale de vehicule.

Vânzările PSA în China au urcat anul trecut cu 0,2%, la 441.512 de unităţi, peste estimările analiştilor, conferind grupului o cotă de piaţă de 3,5%.

Renault numeşte China „noua sa frontieră” şi urmăreşte o dezvoltare puternică pe această piaţă. Grupul va deschide o fabrică de maşini şi motoare în China în colaborare cu partenerul japonez Nissan, în 2014.

Potrivit informaţiilor din piaţă, la această fabrică vor fi construite un SUV şi un automobil electric, dar Renault nu a dorit să comenteze. Renault este încă un jucător minor pe piaţa Chineză, o cotă de 0,2%. Vânzările de vehicule ale grupului au urcat anul trecut la 24.275 de unităţi, de la 5.321 unităţi în 2009.

„Citroen, Peugeot şi Renault se poziţionează ca branduri de lux în China, spre deosebire de Europa unde maşinile lor sunt percepute la fel ca Ford, Opel şi Fiat”, a declarat Ian Fletcher, analist la IHS Automotive.

În afară de produsele franceze, chinezii bogaţi sunt atraşi de brandurile de lux italiene, precum Prada, Gucci şi Armani, potrivit sondajului Hurun Research Institute.

În aceste condiţii, Fiat mizează pe brandul Maserati şi Jeep (Chrysler), pentru câştigarea cumpărătorilor cu venituri mari.

La salonul de la Shanghai, Maserati va lansa Ghibli, un sedan mediu cu patru uşi, care va concura cu Audi A6, BMW serie 5 şi Mercedes-Benz clasa E.

Jeep intenţionează să înceapă producţia modelului Cherokee, prezentat luna trecută la salonul auto de la New York, în termen de 18 luni, la o uzină deţinută de Fiat şi Guangzhou Automobile Group, unde mai este fabricat din iunie anul trecut şi sedanul compact Fiat Viaggio.

Fiat şi Chrysler vor să ajungă la vânzarea a 300.000 de automobile pe an în China. Anul trecut, vânzările Fiat-Chrysler au crescut cu 44,8%, la 57.000 de unităţi, echivalând cu o cotă de piaţă de 0,3%.

IHS Automotive anticipează că Fiat şi Chrysler ar putea vinde anul viitor pe piaţa chineză circa 200.000 de vehicule.

Între timp, producătorii germani nu intenţionează să cedeze teren concurenţilor francezi şi italieni şi vor să facă lansări majore la Shanghai.

BMW, Audi şi Mercedes au ca ţintă cumpărătorii chinezi din clasa de mijloc şi superioară, comercializând în China aproape întreg portofoliul de modele, cu cele mai recente tehnologii, precum şi versiuni speciale.

Directorul general al Audi, Rupert Stadler, anticipează o creştere de 10% a segmentului premium, faţă de un avans de 7% al pieţei.

China este cea mai mare piaţă a Audi, iar brandul este lider pe piaţa de lux din această ţară, cu vânzări de 405.838 de unităţi anul trecut, în creştere cu aproape 30% faţă de naul precedent.

Audi va lansa sedanul A3 la Shanghai, după ce modelul a fost prezentat privat la salonul de la New York.

BMW va prezenta la Shanghai conceptul vehiculului crossover X4, înaintea debutului acestuia la salonul de la Frankfurt, în septembrie.

Anul trecut, vânzările grupului BMW în China au urcat cu 40%, la 327.341 unităţi.

Mercedes, care este urma concurenţilor săi germani în China, va lansa conceptul GLA. Crossover-ul compact se bazează pe platforma modelelor clasa A şi B. Versiunea de masă va intra la vânzare anul viitor, având ca ţintă cumpărătorii tineri. Compania va prezenta şi o nouă versiune a sedanului clasa E.

Anul trecut, Mercedes a vândut în China 196.211 vehicule, incluzând brandul Smart, în creştere cu 1,5% faţă de 2011.

Porsche va lansa sedanul Panamera cu tracţiune hibrid. China este a doua mare piaţă pentru Porsche, după Statele Unite. Anul trecut, compania a vândut 31.205 vehiule în China, din totalul vânzărilor globale de 141.075 de unităţi.

Brandul Volkswagen va prezenta la Shanghai o versiune coupe a conceptului crossover-ului cu şapte locuri CrossBlue, vizualizat prima oară la salonul de la Detroit, în ianuarie. Livrările de vehicule ale VW Group în China au fost anul trecut de 2,82 milioane unităţi, în creştere cu 25% faţă de 2011, conferind brandului o cotă de piaţă de 21%.

Te-ar mai putea interesa și
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de Valori București. Prețurile sunt mari, dar sunt semnificativ sub cele de......
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% faţă de luna anterioară, până ...
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
La sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat la Arad noul hotel Aniroc Signature, o investiție realizată de familiile ...