Producătorii auto încearcă securizarea aprovizionării cu bateriile necesare mașinilor viitorului

Conștienți că o trecere rapidă la mașini electrice poate genera o criză a bateriilor, constructorii auto încearcă să încheie alianțe care să le garanteze livrări suficiente.
Robert Stan - lun, 21 iun. 2021, 22:32
Producătorii auto încearcă securizarea aprovizionării cu bateriile necesare mașinilor viitorului

Porsche și Volvo sunt doar câteva dintre mărcile care au anunțat că se află în negocieri pentru a încheia parteneriate cu producători de baterii. Mai mult chiar, pentru a reduce dependența de furnizori aflați la mare distanță – criza semiconductorilor a demonstrat că o astfel de abordare poate fi periculoasă – companiile auto se luptă să încheie contracte care presupun asamblarea pachetelor de baterii cât mai aproape de uzinele de producție. Asta le garantează și costuri mai reduse de transport al componentelor.

Volvo și producătorul suedez de baterii Northvolt se află foarte aproape de finalizarea negocierilor privind un joint-venture care ar asigura baterii de ultimă generație pentru vehiculele mărcilor Volvo și Polestar.

Cele două companii au în plan construirea unei uzine producătoare de baterii în Europa dar și a unui centru de cercetare în Suedia. Noua uzină ar trebui să înceapă producția încă din 2022, iar în 2026, când este prevăzută atingerea capacității maxime, ar putea produce până la 50 gigawatt-oră (GWh).

„Colaborarea cu Northvolt ne va permite, de asemenea, să ne consolidăm capacitățile de dezvoltare internă”, a declarat astăzi Hakan Samuelsson CEO-ul Volvo.

Volvo își propune ca vânzările sale să fie asigurate în proporție de 50% de mașini electrice până la mijlocul acestui deceniu, iar în 2030 să comercializeze doar vehicule 100% electrice.

Germanii de la Porsche au anunțat și ei în acest week-end că au încheiat un joint-venture cu compania Customcells pentru producția de baterii. Specializată în producția de baterii litiu-ion Customcells va dezvolta împreună cu noul său partener pachete de baterii cu densitate crescută, mult mai eficiente decât cele utilizate în prezent de mașinile Porsche.

Cum din acest parteneriat în care Porsche va deține 80% va rezulta și o nouă uzină de asamblare a celulelor de baterii, aceasta va trebui să poată produce componentele necesare pentru circa 1.000 de mașini anual. O capacitate atât de mică arată că Porsche își va asigura în continuare o mare parte dintre bateriile necesare din alte surse.

Ca și Porsche sau Volvo, multe alte companii europene producătoare de mașini lucrează în prezent cu accelerația la podea pentru a își asigura necesarul de baterii. Iar zvonurile venite din direcție Comisiei Europene care susțin că forul european va interzice vânzarea de mașini cu motoare alimentate cu benzină sau motorină în 2035 nu fca decât să pună o presiune și mai mare pe producătorii de mașini.

Citește și:

– VDA reacționează la intenția CE de a interzice vânzările de mașini diesel și pe benzină din 2035
– Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...