Producătorii de gaze, obligaţi să vândă pe bursă, între 15 iulie şi 31 decembrie, minimum 20% din producţie

Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, joi, că producătorii interni de gaze vor trebui să vândă pe o piaţă centralizată cel puţin 20% din producţia proprie destinată comercializării în perioada 15 iulie - 31 decembrie, potrivit unui comunicat al ANRE.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 14:20
Producătorii de gaze, obligaţi să vândă pe bursă, între 15 iulie şi 31 decembrie, minimum 20% din producţie

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.

Acelaşi act normativ prevede faptul că şi furnizorii de gaze sunt obligaţi să vândă şi să cumpere de pe bursă o parte din gazele comercializate în perioada 1 martie 2014 – 31 decembrie 2018.

Cantitatea de gaze care va trebui comercializată pe bursă urma să fie stabilită de ANRE până la 15 iulie, potrivit OUG 35/2014.

Potrivit ordinului aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie- 31 decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului pe piaţa concurenţială.

‘De la aplicabilitatea obligaţiei mai sus amintite sunt exceptate cantităţile de gaze naturale din producţia internă proprie, care fac obiectul contractelor de vânzare a gazelor naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestui ordin’, precizează ANRE.

De asemenea, până la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia în baza căreia se va stabili obligaţia producătorilor şi furnizorilor de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate, cu începere din anul 2015 până la data de 31 decembrie 2018.

‘Totodată, Ordinul ANRE nr. 62/2014 stipulează că – până la stabilirea de către ANRE a cantităţilor minime de gaze naturale din producţia proprie, pe care producătorii de gaze naturale şi operatorii economici afiliaţi acestora au obligaţia de a le tranzacţiona pe pieţele centralizate din România în anul 2015 – producătorii de gaze naturale sau operatorii economici afiliaţi acestora pot încheia contracte noi de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale sau acte adiţionale la contractele de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordinului, dar cantităţile din contractele menţionate anterior ale fiecărui producător sau operator economic afiliat acestuia nu pot depăşi, cumulativ, 25% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern din anul 2015’, se mai arată în ordinul ANRE.

Reprezentanţii Autorităţii mai susţin că, în condiţiile liberalizării totale a pieţei de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, această prevedere a fost instituită ca măsură de precauţie, pentru evitarea unei posibile situaţii în care producţia internă aferentă pieţei concurenţiale pentru anul 2015 ar putea fi indisponibilizată, prin semnarea de noi contracte de vânzare de gaze naturale ori de acte adiţionale la contractele în derulare.

În România, există doi mai producători interni de gaze, Petrom şi Romgaz, cu cote de piaţă aproximativ egale, şi un al treilea producător, Amromco, cu o cotă foarte mică (1%).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
PepsiCo aduce celebrul brand de pufuleți Cheetos în România
PepsiCo aduce celebrul brand de pufuleți Cheetos în România
PepsiCo, lider global în categoria de băuturi răcoritoare și alimente, a anunțat luni că include în portofoliul de ...
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Administratorul special al companiei de termoficare Colterm, Cristian Amza, a anunţat, luni, că din cauza zilelor geroase ...
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Miniştrii de Finanţe din zona euro vor demara luni discuţiile cu privire la modul în care pot fi modificate regulile ...