Producătorii de gaze, obligaţi să vândă pe bursă, între 15 iulie şi 31 decembrie, minimum 20% din producţie

Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, joi, că producătorii interni de gaze vor trebui să vândă pe o piaţă centralizată cel puţin 20% din producţia proprie destinată comercializării în perioada 15 iulie - 31 decembrie, potrivit unui comunicat al ANRE.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 14:20
Producătorii de gaze, obligaţi să vândă pe bursă, între 15 iulie şi 31 decembrie, minimum 20% din producţie

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.

Acelaşi act normativ prevede faptul că şi furnizorii de gaze sunt obligaţi să vândă şi să cumpere de pe bursă o parte din gazele comercializate în perioada 1 martie 2014 – 31 decembrie 2018.

Cantitatea de gaze care va trebui comercializată pe bursă urma să fie stabilită de ANRE până la 15 iulie, potrivit OUG 35/2014.

Potrivit ordinului aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie- 31 decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului pe piaţa concurenţială.

‘De la aplicabilitatea obligaţiei mai sus amintite sunt exceptate cantităţile de gaze naturale din producţia internă proprie, care fac obiectul contractelor de vânzare a gazelor naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestui ordin’, precizează ANRE.

De asemenea, până la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia în baza căreia se va stabili obligaţia producătorilor şi furnizorilor de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate, cu începere din anul 2015 până la data de 31 decembrie 2018.

‘Totodată, Ordinul ANRE nr. 62/2014 stipulează că – până la stabilirea de către ANRE a cantităţilor minime de gaze naturale din producţia proprie, pe care producătorii de gaze naturale şi operatorii economici afiliaţi acestora au obligaţia de a le tranzacţiona pe pieţele centralizate din România în anul 2015 – producătorii de gaze naturale sau operatorii economici afiliaţi acestora pot încheia contracte noi de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale sau acte adiţionale la contractele de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordinului, dar cantităţile din contractele menţionate anterior ale fiecărui producător sau operator economic afiliat acestuia nu pot depăşi, cumulativ, 25% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern din anul 2015’, se mai arată în ordinul ANRE.

Reprezentanţii Autorităţii mai susţin că, în condiţiile liberalizării totale a pieţei de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, această prevedere a fost instituită ca măsură de precauţie, pentru evitarea unei posibile situaţii în care producţia internă aferentă pieţei concurenţiale pentru anul 2015 ar putea fi indisponibilizată, prin semnarea de noi contracte de vânzare de gaze naturale ori de acte adiţionale la contractele în derulare.

În România, există doi mai producători interni de gaze, Petrom şi Romgaz, cu cote de piaţă aproximativ egale, şi un al treilea producător, Amromco, cu o cotă foarte mică (1%).

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...