Producătorii de gaze vor fi obligaţi să utilizeze bursa de la 15 iulie 2014. Furnizorii, de la 1 martie 2015

Producătorii interni de gaze vor fi obligaţi să vândă pe piaţa centralizată o parte din producţia lor în perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, publicată în Monitorul Oficial, care modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 11:34
Producătorii de gaze vor fi obligaţi să utilizeze bursa de la 15 iulie 2014. Furnizorii, de la 1 martie 2015

‘Începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliaţii acestora, după caz, au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie, destinată consumului intern, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE – n.r.)’, se arată în textul ordonanţei.

În România, producţia internă de gaze este asigurată de doi mari producători, Romgaz şi Petrom, iar o mică parte reprezintă producţia companiei Amromco.

Totodată, şi furnizorii vor fi obligaţi să vândă şi să cumpere pe bursă o parte din gazele comercializate.

‘Începând cu data de 1 martie 2015 şi până la 31 decembrie 2018, furnizorii licenţiaţi au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea/cumpărarea unei cantităţi minime de gaze naturale, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei’, potrivit actului normativ.

Cantităţile minime de gaze care vor trebui tranzacţionate pe bursă vor fi stabilite de către ANRE până la data de 15 iulie 2014.

Producătorii de gaze şi furnizorii care nu se vor conforma acestor prevederi sau nu le vor îndeplini corespunzător vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 50.000 de lei şi 100.000 de lei.

Joi, Departamentul pentru Energie a anunţat că preţul gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii noncasnici nu va mai creşte de la 1 iulie 2014, acesta rămânând la nivelul de la 1 aprilie 2014, respectiv 89,40 lei/MWh, potrivit deciziei luate în şedinţa de Guvern.

‘Guvernul a decis în şedinţa de joi ca preţul gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii noncasnici (cu excepţia producătorilor de energie termică) nu va mai creşte de la 1 iulie 2014, rămânând la nivelul de la 1 aprilie 2014 (89,40 lei/MWh), datorită unei analize a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) care arată o convergenţă a preţului din România cu preţurile practicate în ţările din regiune’, se arată într-un comunicat al Departamentului.

‘Este o decizie firească. Practic, convergenta s-a realizat’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Din datele furnizate de către ANRE, nivelul estimat al preţurilor gazelor naturale pe plan european se situează în medie la circa 20 de euro/MWh pentru trimestrul III 2014. De asemenea, preţul gazelor naturale din producţia internă aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, se plasează în intervalul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană, atât pentru luna iulie 2014, cât şi pentru trimestrul III 2014.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.

Pentru consumatorii casnici, piaţa va fi complet liberalizată la 31 decembrie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii de sindicat din Franța vor discuta cu CEO-ul Luca de Meo a treia etapă a planului Renaulution
Liderii de sindicat din Franța vor discuta cu CEO-ul Luca de Meo a treia etapă a planului Renaulution
Unii lideri de sindicat din Franţa văd planul directorului general al Renault, Luca de Meo, de a scinda afacerea şi a atrage investiţii la divizia de vehicule electrice, ca un pas pozitiv pentru......
Angajaţii UniCredit din Italia vor primi un bonus unic de 2.400 de euro
Angajaţii UniCredit din Italia vor primi un bonus unic de 2.400 de euro
Al doilea grup bancar italian, UniCredit SpA, a anunţat vineri că va acorda angajaţilor săi din Italia un bonus unic ...
Românii sunt cei mai generoşi europeni – sondaj
Românii sunt cei mai generoşi europeni – sondaj
Românii sunt cei mai generoşi dintre europeni, în condiţiile în care 26% dintre participanţii la un sondaj au spus ...
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii intenţionează să achiziţioneze şi să consume în primul rând bere în acest an de sărbători, 49,3% dintre ...