Producătorii de mobilă către premier: Am ratat promovarea pe trei pieţe importante din cauza neparticipării la târguri

Industria românească de mobilă a ratat promovarea pe trei pieţe importante precum Franţa, Rusia şi Qatar, din cauza neparticipării la târgurile internaţionale din toamna acestui an, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă luni de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) către premierul Dacian Cioloş.
Economica.net - lun, 28 nov. 2016, 17:04
Producătorii de mobilă către premier: Am ratat promovarea pe trei pieţe importante din cauza neparticipării la târguri

Semnatarii arată că, în condiţiile în care programul de participare la târguri şi expoziţii internaţionale este blocat de câteva luni, consecinţele sunt nefaste asupra exportului şi imaginii României în străinătate, din cauza nerealizării la timp a procedurilor de achiziţie publică, conform Legii 98/2016.

„În situatia în care după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de normele interne privind achiziţiite publice şi procedura operaţională aprobate prin Ordin al ministrului nu s-a putut desemna o societate ca organizator intern şi timpul rămas până la data de începere a manifestării expozitionale este mai mic de 25 zile lucrătoare, MECRMA, la solicitarea structurilor asociative ale mediului de afaceri coorganizatoare, va face plata chiriei spatiului expoziţional, a taxelor obligatorii de inscriere şi participare, precum şi constructia, amenajarea şi dotarea standului într-o variantă minimală, disponibilă la momentul respectiv, direct către Organizatorul Extern al manifestării (sau un împuternicit al acestuia), cu acceptul prealabil al acestuia. Prin varianta minimală se înţelege o constructie care să aibă dotările minime, adecvate tipului de produse expuse şi să asigure un minim de reprezentativitate pentru Pavilionul Naţional al României”, se mai arată în scrisoare deschisă trimisă premierului.

Producătorii de mobilă mai susţin că România riscă neparticiparea cu stand naţional la expoziţiile internaţionale din Germania şi Marea Britanie, care se desfăşoară în ianuarie 2017.

Potrivit APMR, din septembrie, de când participă la discuţii şi negocieri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri nu a găsit o soluţie reală pentru rezolvarea acestei probleme.

În urma solicitărilor făcute de producători, conducerea Ministerului Economiei a aprobat participarea producătorilor de mobilă la târgul MEBEL de la Moscova din 21-25 noiembrie 2016, motiv pentru care APMR a confirmat organizatorilor de la Moscova rezervarea spaţiului de 400 mp.

Pentru prima parte a anului 2017, în cadrul Programului de promovare a exporturilor, este aprobată participarea la târgurile internaţionale de mobilă: IMM Cologne (16-22 ianuarie), The January Furniture Show Birmingham (22-25 ianuarie), KIFF Kiev (15-18 martie) şi Salone Internazionale del Mobile Milano (04-09 aprilie), se mai arată în scrisoarea transmisă către premier.

Exportul de mobilă în anul 2015 a înregistrat valoarea de 2 miliarde de euro, cu un sold favorabil export-import de 1,5 miliarde de euro, iar pe primele 8 luni ale anului 2016 a înregistrat o valoare de 1,4 miliarde de euro cu o creştere de 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 şi un sold favorabil export-import de 1 miliarde de euro.

În acelaşi timp, Ministerul Economiei a anunţat că nu vrea să mai organizeze licitaţii pentru desemnarea unui organizator care să se ocupe de participarea companiilor româneşti la târgurile internaţionale, ci vrea să le ofere direct firmelor care doresc să participe la expoziţii sume cuprinse între 2.000 şi 10.000 de euro, ca „stimulent financiar” pentru promovarea exportului de produse româneşti.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge cele mai mari valori din 2010 şi până acum....
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems ...
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri ...
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank a crescut dobânzile pentru produsele de economisire destinate clienților persoane fizice. Astfel, conturile de ...