Producătorii de mobilă către premier: Am ratat promovarea pe trei pieţe importante din cauza neparticipării la târguri

Industria românească de mobilă a ratat promovarea pe trei pieţe importante precum Franţa, Rusia şi Qatar, din cauza neparticipării la târgurile internaţionale din toamna acestui an, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă luni de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) către premierul Dacian Cioloş.
Economica.net - lun, 28 nov. 2016, 17:04
Producătorii de mobilă către premier: Am ratat promovarea pe trei pieţe importante din cauza neparticipării la târguri

Semnatarii arată că, în condiţiile în care programul de participare la târguri şi expoziţii internaţionale este blocat de câteva luni, consecinţele sunt nefaste asupra exportului şi imaginii României în străinătate, din cauza nerealizării la timp a procedurilor de achiziţie publică, conform Legii 98/2016.

„În situatia în care după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de normele interne privind achiziţiite publice şi procedura operaţională aprobate prin Ordin al ministrului nu s-a putut desemna o societate ca organizator intern şi timpul rămas până la data de începere a manifestării expozitionale este mai mic de 25 zile lucrătoare, MECRMA, la solicitarea structurilor asociative ale mediului de afaceri coorganizatoare, va face plata chiriei spatiului expoziţional, a taxelor obligatorii de inscriere şi participare, precum şi constructia, amenajarea şi dotarea standului într-o variantă minimală, disponibilă la momentul respectiv, direct către Organizatorul Extern al manifestării (sau un împuternicit al acestuia), cu acceptul prealabil al acestuia. Prin varianta minimală se înţelege o constructie care să aibă dotările minime, adecvate tipului de produse expuse şi să asigure un minim de reprezentativitate pentru Pavilionul Naţional al României”, se mai arată în scrisoare deschisă trimisă premierului.

Producătorii de mobilă mai susţin că România riscă neparticiparea cu stand naţional la expoziţiile internaţionale din Germania şi Marea Britanie, care se desfăşoară în ianuarie 2017.

Potrivit APMR, din septembrie, de când participă la discuţii şi negocieri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri nu a găsit o soluţie reală pentru rezolvarea acestei probleme.

În urma solicitărilor făcute de producători, conducerea Ministerului Economiei a aprobat participarea producătorilor de mobilă la târgul MEBEL de la Moscova din 21-25 noiembrie 2016, motiv pentru care APMR a confirmat organizatorilor de la Moscova rezervarea spaţiului de 400 mp.

Pentru prima parte a anului 2017, în cadrul Programului de promovare a exporturilor, este aprobată participarea la târgurile internaţionale de mobilă: IMM Cologne (16-22 ianuarie), The January Furniture Show Birmingham (22-25 ianuarie), KIFF Kiev (15-18 martie) şi Salone Internazionale del Mobile Milano (04-09 aprilie), se mai arată în scrisoarea transmisă către premier.

Exportul de mobilă în anul 2015 a înregistrat valoarea de 2 miliarde de euro, cu un sold favorabil export-import de 1,5 miliarde de euro, iar pe primele 8 luni ale anului 2016 a înregistrat o valoare de 1,4 miliarde de euro cu o creştere de 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 şi un sold favorabil export-import de 1 miliarde de euro.

În acelaşi timp, Ministerul Economiei a anunţat că nu vrea să mai organizeze licitaţii pentru desemnarea unui organizator care să se ocupe de participarea companiilor româneşti la târgurile internaţionale, ci vrea să le ofere direct firmelor care doresc să participe la expoziţii sume cuprinse între 2.000 şi 10.000 de euro, ca „stimulent financiar” pentru promovarea exportului de produse româneşti.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...