Producătorul de inputuri organice Norofert revine pe profit în 2024, în contextul unei creșteri a cifrei de afaceri de 12%

Norofert, principalul producător de inputuri organice și furnizor de biotehnologie pentru agricultură, listat pe piața AeRO (simbol BVB: NRF) a Bursei de Valori București, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 45 de milioane de lei, o creștere de 12% comparativ cu anul precedent.
Economica.net - vin, 28 mart. 2025, 18:45
Producătorul de inputuri organice Norofert revine pe profit în 2024, în contextul unei creșteri a cifrei de afaceri de 12%

Compania a revenit pe profit net în 2024, înregistrând un rezultat de 3 milioane de lei, susținut de investițiile strategice, măsurile de eficientizare a costurilor și consolidarea prezenței în piețele internaționale, se precizează în comunicatul transmis de companie.

„Am demonstrat reziliență și capacitate de adaptare într-un context dificil și am revenit pe profit după un an foarte dificil în agricultura locală. Două investiții cheie au avut un rol esențial în această evoluție: laboratorul de bacterii din fabrica de la Filipeștii de Pădure, care susține dezvoltarea de soluții inovatoare pentru agricultura sustenabilă, și extinderea sistemului de irigații la ferma din Zimnicea, unde am atins un grad de acoperire de 50% din cele 1.000 de hectare lucrate.

Performanța obținută confirmă viabilitatea modelului nostru de afaceri, construit pe inovație, cercetare și eficiență operațională. În 2024, am făcut pași importanți în dezvoltarea propriei bănci de tulpini de microorganisme, etapă esențială pentru lansarea de noi produse adaptate pieței din Brazilia. În plan internațional, obiectivul nostru este clar: consolidarea operațiunilor din SUA și Brazilia, două piețe strategice în care ne propunem să generăm, în următorii ani, până la 40% din cifra de afaceri a Grupului Norofert”, a declarat Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație al Norofert.

Fabrica Norofert din Statele Unite ale Americii a contribuit la rezultatele înregistrate în 2024, cu vânzări de aproape 1 milion de lei în primul an, iar noua investiție din Brazilia poate genera venituri începând cu anul 2025.

Compania a finalizat în 2024 prima etapă a laboratorului de cercetare de la Filipeștii de Pădure și implementarea sistemului de irigații pe 500 de hectare la ferma Zimnicea.

Tot anul trecut, și-a extins operațiunile din SUA prin inaugurarea unei linii de producție de inputuri agricole în Watertown, Dakota de Sud, cu o distribuție a produselor în cinci state: Dakota de Sud, Dakota de Nord, Minnesota, Iowa si Nebraska. Fabrica este profitabilă încă din primul an de activitate, cu un rezultat net de 341.000 de lei.

Norofert a mai deschis compania Norofert Brasil LTDA și a început construirea unei fabrici cu o capacitate de 15.000 de litri/zi. Construcția va fi finalizată în primul trimestru al anului 2025.

Cifre cheie consolidate 2024

Activele imobilizate: 29 milioane lei (+29%) ca urmare a investițiilor în laboratorul de cercetare și în sistemul de irigații. Aceste active sunt esențiale pentru strategia companiei de dezvoltare, pentru a putea produce o gamă cât mai largă de produse, asigurând astfel o poziție competitivă mai bună în piață.
Datorii totale: 63 de milioane de lei, o creștere de 33%, în principal ca urmare a suprapunerii celor două emisiuni de obligațiuni, dintre care una a fost rambursată în ianuarie 2025.
Venituri din exploatare: 53 de milioane de lei, un avans de 14%, care reflectă creșterea vânzărilor.
Cheltuieli de exploatare: 45 de milioane de lei, aproximativ la același nivel cu cel înregistrat în 2023.
Profit net: 3 milioane de lei față de pierdere în 2023, rezultat susținut de activitatea de producție și vânzări de inputuri agricole, de un control mai atent al costurilor, precum și de rezultatele din SUA.

Situațiile privind rezultatele financiare aferente anului 2024 sunt prezentate atât conform RAS, cât și în conformitate cu IFRS (Standardele Internaționale de Raportare Financiară). Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanțele companiei mamă, Norofert S.A., cât și ale filialei Agroprod CEV S.R.L., deținută în proporție de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, județul Teleorman. În consolidare s-a luat în calcul și 51% din rezultatele obținute de NOROFERT AG LLC.

 

Despre Norofert

Norofert este liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu. În plină dezvoltare a facilităților de producție care să susțină practici agricole sustenabile, la nivel internațional, Norofert demonstrează angajament față de obiectivul neutralității climatice și capacitatea de a inova într-un domeniu important pentru viitorul agriculturii și a siguranței alimentare.

Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacități proprii de producție atât în aria inputurilor, cât și de farming agricol, linii care vor cunoaște dezvoltare în următorii ani. Cu 65 de produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convențională, cât și din cea ecologică, cu o nișă nouă a produselor convenționale lichide, cu cerere tot mai mare.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO și din octombrie 2021 acțiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor cinci ani de activitate în piața de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 18,5 milioane de lei două emisiuni de obligaţiuni corporative. Obligațiunile corporative ale companiei sunt tranzacționate în piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul NRF29 începând cu 27 ianuarie 2025.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Transportul multimodal de mărfuri în România are un potențial ridicat, dar în prezent utilizarea este redusă – studiu COnsiliul Concurenței
Transportul multimodal de mărfuri în România are un potențial ridicat, dar în prezent utilizarea este redusă – ...
Transportul multimodal de mărfuri este puțin utilizat de către companiile din țară, din cauza dezvoltării insuficiente a infrastructurii, însă atragerea investițiilor ar crește fluxurile de......
Sprjin pentru prosumatori: program anunțat de 400 de milioane de lei al AFM pentru subvenționarea achiziției de baterii
Sprjin pentru prosumatori: program anunțat de 400 de milioane de lei al AFM pentru subvenționarea achiziției de baterii
Autoritățile își propun să finanţeze integrat lanţul complet al tranziţiei energetice la nivelul gospodăriilor, ...
Ministerul Dezvoltării a pregătit un proiect de act normativ prin care sunt reduse semnificativ termenele privind autorizarea lucrărilor de construcţie
Ministerul Dezvoltării a pregătit un proiect de act normativ prin care sunt reduse semnificativ termenele privind autorizarea ...
Guvernul a discutat joi, în primă lectură, un proiect de act normativ care vizează reducerea "semnificativă" a termenelor ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva cere statelor să acționeze rapid pentru rezolvarea disputelor comerciale, care amenință creșterea economiei globale
Șefa FMI Kristalina Georgieva cere statelor să acționeze rapid pentru rezolvarea disputelor comerciale, care amenință ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut ţărilor să acţioneze "rapid" pentru ...