Producţia de cereale a Rusiei şi Ucrainei va scădea cu zece milioane de tone anul viitor – Macquarie

Vremea nefavorabilă şi deprecierea rublei vor reduce producţia totală de grâu a Rusiei şi Ucrainei cu zece milioane de tone anul viitor, au estimat luni analiştii băncii de investiţii Macquarie, transmite site-ul agrimoney.com.
Economica.net - lun, 03 nov. 2014, 12:10
Producţia de cereale a Rusiei şi Ucrainei va scădea cu zece milioane de tone anul viitor - Macquarie

În 2015, producţia de grâu a Ucrainei va scădea cu aproximativ trei milioane de tone, la 22 milioane de tone, din cauza impactului crizei cu care se confruntă ţara, inclusiv a deprecierii hrivnei şi majorării costurilor cu carburanţii şi îngrăşămintele folosite în agricultură, se arată în raportul Macquarie citat de scrie Agerpres.

‘Campania de plantare din această toamnă a fost cu aproximativ 20-50% mai scumpă pentru fermierii ucraineni, în urma majorării preţului la carburanţi şi a efectelor deprecierii monedei naţionale. Criza din Ucraina afectează şi sistemul bancar, acordarea de credite pentru fermieri devenind aproape imposibilă’, a apreciat analistul Colin Hamilton de la Macquarie. Acesta a avertizat că fără finanţare fermierii nu vor reuşi anul viitor să producă cereale la nivelul înregistrat în 2014.

Vremea nu reprezintă încă un motiv de îngrijorare pentru producţia de grâu din Ucraina, apreciază analiştii Macquarie, dar în Rusia recolta de cereale este afectată nu numai de deprecierea rublei, ci şi de calitatea slabă a seminţelor, de vremea rece şi lipsa îngrăşămintelor.

‘Sosirea timpurie a furtunilor de zăpadă şi a temperaturilor scăzute a făcut cultura de cereale mai vulnerabilă la îngheţ, deoarece plantele nu au avut timp suficient să de dezvolte corespunzător înaintea iernii’, a explicat Hamilton.

Macquarie se aşteaptă ca anul viitor producţia de grâu a Rusiei să ajungă la 54 milioane de tone, în scădere cu 7,5 milioane de tone faţă de estimări.

Compania rusă de consultanţă Ikar a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă la o producţie de doar 46,5 milioane de tone în 2015, faţă de 58,5 milioane de tone estimată pentru acest an. Rivala SovEcon a prognozat o scădere sub 50 milioane de tone, faţă de 58-59 previzionată în 2014.

În ultimele trei luni, rubla s-a depreciat cu 17%, din cauza sancţiunilor occidentale şi a reducerii preţului barilului de ţiţei.

Producţia mondială de grâu din acest an va fi mai mare decât se estima anterior, pe fondul îmbunătăţirii prognozelor pentru recoltele Uniunii Europene şi Ucrainei, a anunţat luna trecută International Grains Council. Potrivit IGC, recolta mondială de grâu va atinge, în sezonul 2014-2015, nivelul record de 717 milioane de tone, cu 0,6% mai mare decât cea înregistrată anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...