Producţia de ţiţei a SUA a atins un nou record în 2014

Producţia de ţiţei a SUA a crescut anul trecut cu 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), ajungând la nivelul record de 8,7 milioane bpd, a anunţat luni Administraţia americană pentru Informaţii privind Energia (US Energy Information Administration), se arată într-un articol apărut în 'Financial Times' (FT).
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 15:04
Producţia de ţiţei a SUA a atins un nou record în 2014

Este cel mai ridicat nivel din 1900, când s-a început publicarea acestor date. Avansul a fost posibil datorită noilor tehnici de foraj, cum ar fi fracturarea hidraulică. Cel mai semnificativ avans al producţiei s-a înregistrat în statele Dakota de Nord, Texas şi New Mexico, unde se utilizează fracturarea hidraulică.

În 2013, producţia de ţiţei a SUA a urcat cu 15%, la 7,4 milioane de barili pe zi.

Producţia de petrol a SUA ar putea scădea spre sfârşitul acestui an, a avertizat recent Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), sugerând că va mai dura o perioadă până când declinul preţului ţiţeiului va afecta boom-ul exploatărilor de şisturi bituminoase.

În raportul publicat în 16 martie, OPEC a menţinut neschimbate estimările privind producţia statelor care nu sunt membre OPEC în acest an, dar a apreciat că, în SUA, producţia de ţiţei din surse neconvenţionale ar putea scădea. Declinul preţului la ţiţei din iunie 2014 a determinat reducerea cheltuielilor companiilor energetice şi o scădere a lucrărilor de foraj în SUA, sporind aşteptările privind o încetinire a producţiei în ţările care nu sunt membre OPEC.

‘Producătorii sunt conştienţi că zăcămintele tipice de şisturi bituminoase înregistrează un declin anual de 60% şi că aceste pierderi pot fi recuperate doar din exploatarea unor noi zăcăminte. O scădere a producţiei ar urma să apară’, se arată în raportul OPEC.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna aprilie a scăzut luni la 58,15 dolari, în timp ce la bursa ICE Futures din Londra cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut la 56,10 dolari.

Statele Unite vor deveni în 2015 cel mai mare producător de petrol din lume, depăşind Rusia şi Arabia Saudită, datorită exploatării şisturilor bituminoase, se arată într-un raport publicat anul trecut de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Prognoza AIE confirmă datele publicate de Guvernul SUA, care arată că avansul semnificativ în producţia de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume să-şi reducă atât de drastic importurile încât şi-a pierdut titlul în favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.

AIE este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al statelor dezvoltate.

Te-ar mai putea interesa și
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a......
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice ...
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...