Producția europeană de cipuri, încă limitată, iar aprovizionarea are mize geopolitice

Europa merge înainte cu atragerea producătorilor de cipuri, esențiali în cursa pentru un loc de top în clasamentul global al puterilor tehnologice. Intel a semnat un acord de 10 miliarde de euro în subvenții oferite de Germania, la ceremonie participând Patrick Paul Gelsinger, CEO-ul Intel, și cancelarul german Olaf Scholz.
Claudiu Cazacu - mar, 20 iun. 2023, 16:32
Producția europeană de cipuri, încă limitată, iar aprovizionarea are mize geopolitice

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, acesta este un semnal al importanței pe care o are fabrica amplasată în Estul Germaniei, la Magdeburg, la 141 de km de Berlin. „Pentru Europa, obiectivul este clar: recâștigarea de cotă de piață în industria semiconductorilor”, subliniază Claudiu Cazacu.

Intel își mărește amprenta din Europa, unitatea alăturându-se fabricilor din Irlanda și Polonia și ajutând la crearea unui lanț de produse cu valoare adăugată în Europa. Tot în Germania, Infineon a anunțat o fabrică de 5 miliarde de euro pentru cipuri analogice, de semnal mixt și de putere, iar Wolfspeed a anunțat planuri pentru o fabrică de 3 miliarde de euro în Saarland. Aceasta ar urma să fie cea mai avansată sursă de carbură de siliciu din lume.

De la 44% în 1990 la 9% anul trecut, scăderea cotei de piață deținută de europeni în industria semiconductorilor înseamnă dependența de producători externi. UE este, de asemenea, sub nivelul de 12% al SUA. Până în 2025, în Europa și Orientul Mijlociu ar urma să fie active sau în construcție 10 fabrici, în SUA 14, dar Asia este mult în față, cu 43 de unități doar în China și Taiwan .

Nvidia, venituri duble față de Intel

Intel, chiar dacă a dominat în trecut piața procesoarelor pentru PC-uri desktop, acum nu mai este în avangarda tehnologiei cipurilor. Nvidia, oferind sisteme pentru procesarea rapidă a unor cantități uriașe de date, a înregistrat un salt spectaculos determinat de entuziasmul pentru inteligența artificială. Compania are vizbilitatea, adâncimea de produs și lichiditatea bursieră pentru a fi un fanion în domeniu. În comparație, pe piețe, Intel a rămas semnificativ în spate. Dacă în prima zi a anului o acțiune NVDA valora cât 5,35 acțiuni Intel, în 19 iunie era nevoie de 11,74 acțiuni pentru a putea cumpăra o singură acțiune Nvidia.

Estimările FactSet pentru anul 2024 arată venituri de 38,14 miliarde de dolari pentru Nvidia din centre de date, 17,9 pentru Intel și 9,44 pentru AMD. De la începutul anului, până luni – 19 iunie, indicele Nasdaq a crescut cu 31,8%, AMD cu 87,6%, iar Nvidia cu 198,2%. Intel a avansat cu 36,1% în aceeași perioadă. Pentru producția fizică, Nvidia utilizează facilitățile companiei taiwaneze TSMC, care deține fabrici dotate cu cea mai avansată tehnologie din lume.

SUA doresc o industrie locală puternică, iar Intel este singurul producător american cu operațiuni la scară largă și viabil. Cu toate acestea, pentru a echilibra mixul de produse prin includerea cipurilor de ultimă generatie, au fost oferite stimulente încurajatoare TSMC. Gigantul din Taiwan va aduce o parte din tehnologiile sale performante în mai multe facilități, aflate în prezent în construcție în SUA.

Soluțiile de aprovizionare, prinse în jocul geopolitic

Europa, unde sectorul auto a suferit limitări de producție în lipsa semiconductorilor, este în căutarea unei soluții de aprovizionare cu beneficii strategice, iar pașii anunțati sunt importanți. Negocierile continuă cu TSMC, iar tranzacționarea celor două teme – economică și geopolitică – este vizibilă în comunicarea firmei din Taiwan. Poziția unor țări europene în privința chestiunii China – Taiwan nu a fost bine primită de Taipei, care a sugerat că decizia de invesiție ar putea fi accelerată în condițiile susținerii mai ferme oferite Taiwanului.

În regiunea noastră, viitoarea fabrică de lângă Wroclaw, din Polonia, ar urma să creeze 2.000 de locuri de muncă directe și să accentueze profilul strategic al țării. Nivelul subvențiilor pentru facilitatea de 20 miliarde de zloți (aproximativ 4,5 miliarde de euro) nu a fost anunțat, dar potrivit CEO Intel, Pat Gelsinger, țara a arătat cel mai mare apetit pentru investiții.

România, cu angajați pregătiți în domeniul cercetării-dezvoltării, este în căutarea unor investiții de producție în domeniul semiconductorilor, potrivit Ministerului Economiei. Însă competiția pentru atragerea producătorilor este foarte intensă, iar dezvoltarea suplimentară a infrastructurii generale și specifice, alături de investiții în capitalul uman, ar putea spori șansele unui succes viitor.

 

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 721.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...