Producţia industrială a crescut în primele două luni cu 0,2%

Producţia industrială a crescut în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 0,2% ca serie brută şi cu 0,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 07:54
Producţia industrială a crescut în primele două luni cu 0,2%

Evoluţia a fost determinată de creşterea înregistrată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (de 8,1%, serie brută, 9,2% ajustat). Industria extractivă şi cea prelucrătoare au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (5,3%) şi industria energetică (5,2%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 7%, cea a bunurilor de folosinţă îndelungată cu 4,5%, iar industria bunurilor de uz curent cu 1,5%.

În februarie 2012, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,4%, ca urmare a creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industriei prelucrătoare cu 6,5%, respectiv cu 2,8%. Industria extractivă a scăzut cu 13,7%, se arată într-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,2%), industria bunurilor de uz curent (6,7%), industria bunurilor de capital (4,7%) şi industria energetică (0,5%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 2,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 1,4% faţă de luna precedentă, din cauza scăderii industriei extractive (7,5%) şi industriei prelucrătoare (2,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 14,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (7,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (0,2%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a rămas la acelaşi nivel, iar industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de capital au scăzut cu 5,5%, respectiv cu 1%.

În luna februarie 2012, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 1,2%, ca urmare a scăderii industriei extractive (9,1%) şi industriei prelucrătoare (3,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 15,6%.

Pe marile grupe industriale, industria energetică şi industria bunurilor de capital au crescut cu 9,8%, respectiv cu 4,2%, iar celelalte categorii de bunuri au avut scăderi: industria bunurilor intermediare 12,7%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată 6% şi industria bunurilor de uz curent 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...