Producţia mare de cereale, o problemă pentru România. Nu avem infrastructura necesară pentru a creşte exporturile pe măsură

Anul agricol 2017 se anunţă unul al recordurilor pentru mai multe culturi, astfel că şi exporturile cresc substanţial. Autorităţile străine anunţă însă că România nu va fi competitivă pe pieţele externe, din cauza infrastructurii rutiere.
Economica.net - lun, 08 ian. 2018, 22:03
Producţia mare de cereale, o problemă pentru România. Nu avem infrastructura necesară pentru a creşte exporturile pe măsură

Vremea favorabilă, subvenţiile generoase, managementul bun al fertilizatorilor şi tratamentele aplicate au generat o creştere a producţiei la hectar atât pentru culturile de vară, cât şi cele de toamnă. Conform estimărilor, numai la grâu, porumb şi orz producţia totală va fi cu cel puţin 10% mai mare decât cea a anului trecut, ceea ce ar trebui să genereze, teoretic, exporturi mai mari. Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) avertizează însă că România îşi pierde avantajul unei producţii bune din cauza infrastructurii de transport precare. Mai mult, nici cu capacitatea de stocare nu stăm foarte bine, ceea ce pune presiune pe preţ în perioada de recoltare.

„Stocurile mari vor pune presiune pe capacitatea României de stocare şi pe infrastructura de transport. Traficul de barje agricole pe Dunăre până la portul Constanța a crescut, însă transportul de mărfuri pe uscat rămâne principalul mijloc de livrare a majorității mărfurilor către port. Constanța este portul principal de îmbarcare și a înflorit în ultimii ani. Cu toate acestea, blocajele pe șosea, pe calea ferată și pe căile navigabile persistă. Producția de cereale din România arată un potențial de creștere bun, însă problemele legate de transport și infrastructură amenință competitivitatea agriculturii românești”, se arată într-un raport al USDA.

În perioada iulie 2016-iunie 2017, România a exportat peste 6,7 milioane de tone de grâu, cu 42,% mai mult decât în perioada similară a anului anterior şi peste 2,9 milioane de tone de porumb (în perioada oct 2016-iulie 2017), cu 13,4% peste exporturile din aceeaşi perioadă a anului anterior.

Principala destinaţie pentru grâul românesc este Egiptul, care a înghiţit anul acesta 1,1 milioane de tone, cu 11,8% mai puţin decât anul trecut, dar am câştigat piaţa Vietnamului care a preluat peste 838 de mii tone de grâu autohton, devenind a doua destinaţie pentru noi. Aceasta în condiţiile în care, anul trecut, în Vietnam s-au exportat doar 62,6 mii de tone. Tot anul acesta, România a trimis primele cantităţi de grâu (647.000 de tone) către Maroc şi şi-a redus exportul către Iordania (627,4 mii tone faţă de 771,9 mii tone în anul agricol 2015-2016).

Având în vedere stocurile mari generate în urma recoltei din 2017, USDA estimează că exporturile de grâu din 2017/2018 vor ajunge la 7,1 milioane de tone, ceea ce reprezintă un nou record.

Producţia de grîu a României este estimată poentru 2017 la 9,1 milioane de tone, de pe o suprafaţă cultivată de 2,1 milioane de hectare.

În ceea ce priveşte exporturile de porumb, în primele zece luni ale anului cantităţile au crescut cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut. Aproximativ 60% din această cantitate a ajuns în afara comunităţii europene, astfel că Vietnamul a cumpărat 147.000 de tone de porumb românesc, iar Siria 103.000 de tone. Cea mai mare cantitate a ajuns însă în Turcia, de 359,6 mii de tone, cu 77% mai mult decât anul trecut. A urmat Spania, ca ţară de destinaţie, cu 339.500 de tone, Egipt cu 325.850 tone şi Liban cu peste 215.800 de tone.
Producţia de porumb a acestui an este estimată la 11,9 milioane de tone de pe 2,5 milioane de hectare.

Te-ar mai putea interesa și
Flanco introduce posibilitatea plății cu cardul la EasyBox și retur gratuit în 45 de zile
Flanco introduce posibilitatea plății cu cardul la EasyBox și retur gratuit în 45 de zile
Flanco extinde serviciile disponibile prin EasyBox, oferind opțiunea plății cu cardul și a returului gratuit, direct la EasyBox, în termen de 45 de zile....
Euro va continua să crească, gaura de la buget se adâncește. Analiștii CFA România estimează o creştere economică de doar 2,3% pentru acest an
Euro va continua să crească, gaura de la buget se adâncește. Analiștii CFA România estimează o creştere economică ...
Analiştii CFA România estimează o creştere economică de 2,3% pentru acest an, în scădere faţă de anticipaţiile ...
Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea” – premierul slovac
Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea” – premierul slovac
Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie ...
Faer, APERO:  67% dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac
Faer, APERO:  67% dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac
Două treimi (67%) dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac, a declarat, miercuri, ...