1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

News

Producţie de excepţie pentru porumbul românesc. Estimările spun că vom depăşi recordul din 1984

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii prognozează pentru România că va atinge în anul agricol 2018-2019 la o producţie de porumb ce va depăşi recordul din 1984, unul dintre cei mai buni ani pentru agricultură din toate timpurile. Randamentele au fost cu 35% peste media ultimilor cinci ani.

16 dec, 2018 | ECONOMICA.net

Producţia de porumb a României este estimată pentru anul 2018/2019 la un nivel record de 13,5 milioane de tone, cu 7% mai mult decât se estimase luna trecută, cu 13% peste producţia anului trecut (plus 1,6 milioane de tone) şi cu 26% peste media ultimilor cinci ani, se arată în ultmul raport al Departamenului pentru Agricultură al SUA (USDA).

Fermierii care au mizat pe cultura porumbului ar putea atinge astfel producţii medii la hectar de 5,63 de tone, cu 18% peste nivelul anului trecut şi cu peste 35% mai mult decât media ultimilor cinci ani. Randamentele extrem de bune vor contrabalansa astfel cu o uşoară reducere a suprafeţei cultivate estimate de USDA la 2,4 milioane de hectare, cu 4% mai mică decât anul anterior şi cu 6% sub media ultimilor cinci ani.

Totul depinde de vreme

Recordul, spune USDA, se datorează mai degrabă hazardului, având în vedere că România nu are un sistem de irigaţii bine pus la punct. "România este bogată în teren arabil de bună caitate, dar îi lipsesc sistemele de irigaţie. Verile sunt de obicei călduroase şi secetoase ceea ce generează variaţii mari ale producţiei anuale. Rapoartele realizate la recoltat au relevat o producţie mare în 2018 ca urmare a verii ploioase. În mod normal, anumite regiuni ale României sunt mai bune pentru producţia de porumb decât altele, dar anul acesta au fost ploi suficiente în toate regiunile. Este al treilea an în care atât productivitatea la hectar cât şi producţia totală au crescut", se arată în analiza USDA.

Din datele Ministerului Agriculturii, în acest an calendaristic, România a realizat peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone anul trecut, producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupând primul loc în Uniunea Europeană.

"La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul tării, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE", a declarat la începutul acestei luni ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres.

Suprafaţa însămânţată anul acesta cu porumb a fost 2,415 milioane hectare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO