1EUR = 4.7781 RON | Bucureşti 13 º

News

Productivitatea angajaţilor creşte cu 10%-45% prin schimbarea mediului de lucru şi al rutinei din spaţiile de birouri - studiu

Productivitatea angajaţilor creşte cu 10% - 45% prin schimbarea mediului de lucru şi al rutinei din spaţiile de birouri, conform unui studiu realizat de o companie de consultanţă imobiliară, remis joi AGERPRES.

26 apr, 2018 | Agerpres

Noile generaţii caută, în prezent, o experienţă completă, ce reuneşte zonele de office, retail, wellness şi rezidenţial.

Cercetarea se bazează pe cinci schimbări la nivelul mediului de lucru şi al rutinei angajaţilor - introducerea plantelor în spaţiul de lucru, reglarea luminozităţii în funcţie de nevoile organismului (ritmul circadian), asigurarea unei hrane sănătoase la locul de muncă, pauzele de meditaţie şi relaxare, stimularea activităţii fizice prin introducerea de biciclete medicinale sau bile fitness, care pot înlocui temporar scaunele de birou.

Cercetările obiective au arătat că performanţa angajaţilor a crescut ca reacţie la fiecare schimbare în parte. Astfel, conform studiului realizat de CBRE împreună cu Universitatea Twente din Olanda, introducerea plantelor în birouri a dus la îmbunătăţirea calităţii aerului şi la scăderea nivelului de stres şi a crescut performanţa angajaţilor cu circa 10%. Modificarea luminozităţii a crescut performanţele cu 12%, iar nutriţia sănătoasă cu 45%. Pauzele de relaxare au dus la o productivitate cu 30% mai mare, iar activitatea fizică a crescut calitatea muncii cu 12%.

'Îmbunătăţirea standardelor de wellness reprezintă o tendinţă extrem de puternică pe piaţa spaţiilor de birouri care a prins tot mai mult contur si pe plan local. Conceptul de sustenabilitate a migrat din sfera proprietăţii în cea a utilizatorului, scopul fiind acela de a asigura o experienţă cât mai plăcută şi de a creşte calitatea muncii. Implementarea multora dintre aceste standarde se poate face fără investiţii majore, iar efectele în ceea ce priveşte tonusul şi performanţele profesionale ale angajaţilor sunt extrem de benefice', spun realizatorii studiului.

În prezent, pe piaţa clădirilor de birouri asistăm la trecerea de la un simplu spaţiu de lucru, la o experienţă superioară care oferă acces facil la zona de birouri, la cea rezidenţială şi la spaţiile de retail. Generaţiile tinere îşi doresc să poată merge pe jos sau cu bicicletă la muncă şi să aibă la dispoziţie magazine şi spaţii unde să poată face sport. Aşa cum arată şi o parte din concluziile studiului, crearea unui spaţiu de lucru neconvenţional creşte semnificativ productivitatea angajaţilor. Conform CBRE, prin oferirea cât mai multor facilităţi, atragerea unor oameni buni şi retenţia lor devin mai consistente.

În opinia consultanţilor, segmentul de facilităţi pentru relaxare, cel rezidenţial si zona de birouri evoluează împreună, fiind interconectate. Marile proiecte de birouri nu mai seamănă cu cele de acum 5 sau 10 ani, iar dezvoltatorii de pe piaţa locală au început să ţină cont de 'experienta' pe care o oferă angajaţilor companiilor chiriaşe. În prezent, tot mai multe proiecte de birouri includ facilităţi extrem de variate, de la piste de alergare amplasate pe acoperiş la parcări pentru biciclete şi duşuri, săli de sport, grădini care includ zone amenajate pentru lucru.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO