Profeţia lui Patriciu care s-a adeverit

Omul de afaceri Dinu Patriciu declara la începutul anului 2009, imediat după criză, că preţurile la apartamentele noi vor scădea la 600-800 euro/mp.
Economica.net - sâm, 20 dec. 2014, 22:12
Profeţia lui Patriciu care s-a adeverit

Redăm mai jos declaraţia:

„Vom vedea apartamente noi vândute cu 600 de euro mp, cu 700, cu 800, după ce-şi schimbă proprietarul. Pentru că cel care cumpără cu 300 mai investeşte 100 să-l termine, are cheltuieli financiare de încă 100, deci în total 500, şi vinde cu 700. Asta au făcut miliardarii din America în anii ’80, la precedenta criză imobiliară”, estima Dinu Patriciu în februarie 2009.

Multe proiecte rezidenţiale din Bucureşti au intrat în insolvenţă, iar ulterior au fost preluate de bănci. Este vorba de proiectele Asmita Gardens, Blue Tower, Doamna Ghica sau Green Vista, care nu mai au aceeaşi proprietari care au demarat lucrările.

În plus, compania românească Impact, singurul dezvoltator listat pe Bursa de la Bucureşti înainte de listarea celor de la NEPI, şi-a schimbat în ultimii doi ani acţionariatul. Locul lui Dan Ioan Popp, fondatorul Impact, a fost luat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care a ajuns să deţină aproape 49% din companie.

Despre declaraţiile lui Patriciu facute de-a lungul timpului, Lucian Mateescu, actualul CEO dezvoltatorului Impact spune că multe au fost deplasate, dar că aceasta s-a adeverit.

Compania construieşte în prezent un apartament în proiectul Greenfield din Bucureşti cu cel mult 400 de euro/mp. La acest cost se mai adaugă 100 de euro terenul, alţi 100 de euro pentru costuri adiacente şi vinde la un preţ final de 785 euro/mp. Marja de profit în cazul apartamentelor din Greenfield este de 30%.

„Eu cred că va fi o intensificare serioasă pe acest segment, pentru că se pot face profituri rezonabile. Nici vorba de 2008, când profiturile erau de 300%, 500%„, mai spune Lucian Mateescu.

Revenind la preţuri, ansamblurile unde preţurile în criză au fost 1.600 – 1.800 de euro, s-au înjumătăţit, iar cei care au demarat construcţia pentru noi blocuri au preţuri care variază între 600 şi 800 de euro.

În ceea ce priveşte salariul mediu al unui bucureştean, acesta este de 611 euro, potrivit datelor companiei de consultanţă DTZ Echinox. Tot o analiză a companiei arată că 3% din locuitorii fiecărui sector din Capitală au venituri de peste 5.000 de lei pe lună şi că cei mai mulţi bucureşteni cu bani locuiesc în zone precum Victoriei, Herăstrău, Pantelimon, Vitan, Titan, Berceni, Tineretului, Rahova, Drumul Taberei şi Militari.

S-a ajuns astfel ca preţul unui mp de apartament nou să fie similar cu venitul mediu al unui singur membru din familie, cam ceea ce a spus Patriciu acum cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Sutele de unități Dacia Spring livrate în ultimele două luni în România au schimbat clasamentul înmatriculărilor ...
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s din România, a anunțat joi că deschide ...
Meta Estate Trust a finalizat cu succes plasamentul privat, ultimul înainte de listarea pe piața AeRO a BVB
Meta Estate Trust a finalizat cu succes plasamentul privat, ultimul înainte de listarea pe piața AeRO a BVB
Compania imobiliară Meta Estate Trust a încheiat cu succes plasamentul privat de acțiuni și va începe anul viitor pregătiriile ...