Profi sare de 9,5 miliarde de lei cifră de afaceri. EBITDA din 2021 a fost cu 12% mai mare, afectată negativ de contextul macroeconomic și COVID

Retailerul de proximitate Profi Rom Food, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, a finalizat al doilea an pandemic cu afaceri de peste 9,5 miliarde de lei, cu 7,7% peste nivelul din 2020. Compania are însă pierderi cu 5,1% mai mari, iar o parte dintre angajații societății au fost preluați de firmele agent, prin care rețeaua Profi se extinde în ultimul an. EBITDA a fost cu 12% mai mare decât în 2020, afectată negativ de contextul macroeconomic și COVID.
Alina Stanciu - joi, 26 mai 2022, 21:55
Profi sare de 9,5 miliarde de lei cifră de afaceri. EBITDA din 2021 a fost cu 12% mai mare, afectată negativ de contextul macroeconomic și COVID

Afacerile Profi Rom Food, care operează cea mai extinsă rețea de magazine alimentare moderne, au continuat să crească și în al doilea an pandemic, dar nu în același ritm record ca în 2020. Cifra de afaceri netă a companiei a sărit de 9,5 miliarde de lei, cu 7,7% peste cea din 2020, potrivit informațiilor publicate de către Ministerul Finanțelor Publice. Aceasta după un 2020 cu un salt record al rulajelor de 21,6% față de 2019.

O contribuție relevantă la avansul vânzărilor au avut-o magazinele deschise și remodelate pe noul format Profi, acestea înregistrând o creștere like for like de 16%, cu mult peste media companiei.

În 2021, rețeaua Profi s-a dezvoltat semnificativ, adăugându-și 173 de magazine noi și remodelând 75 dintre cele deja existente. Retailerul a ajuns astfel la finalul anului la un număr total de peste 1.560 de magazine, dintre care 162 în noul format Profi.

Investițiile Profi au crescut cu 15% în 2021, iar pentru 2022 compania își propune să crească bugetul cu peste 20%, pentru a susține realizarea a până la 300 de magazine pe noul format Profi, dintre care 150 de magazine noi, dezvoltarea aplicației Profi precum și alte inițiative digitale importante (home delivery, RPA, IT cloud, etc), dar și extinderea capacității logistice care trebuie să țină pasul cu vânzările în creștere continuă.

Conform datelor aferente 2020, Profi era al patrulea retailer la nivel național după cifra de afaceri, după ce a înregistrat a doua cea mai mare creștere dintre retailerii alimentari moderni, după Lidl ( plus 31,7%).

Pierderile companiei s-au adâncit însă. În 2021, potrivit MFP, compania avea pierderi nete în valoare de 130,7 milioane de lei față de 124,3 milioane de lei cu un an în urmă ( plus 5,1%).

„Așa cum menționam și în trecut, rezultatul net nu este relevant în cazul nostru, întrucât dezvoltarea permanentă a rețelei de magazine presupune cheltuieli cu amortizările în creștere constantă și dobânzi pentru creditele contractate pentru a susține această dezvoltare. Dacă la acestea adăugăm și amortizarea goodwill, o caracteristică a contabilității românesti, ajungem la EBITDA 2021 în sumă de 423 milioane de lei, cu 12% mai mare decât în 2020. Așadar, avansul EBITDA este superior celui din vânzări, arătând că Profi este capabil să genereze valoare în mod organic, nu doar să țină pasul cu vânzările – nici această misiune nefiind ușoară într-un an în care a trebuit să absorbim impactul material al unor factori externi cum ar fi: creșterea prețului energiei electrice cu 30%, a combustibilului cu 25% și a salariului minim cu 3%”, a explicat pentru Economica Andrei Bica, director financiar Profi.

Compania estimează că EBITDA 2021 ar fi putut fi cu 33% mai mare decât cea raportata în absența impactului negativ macroeconomic și a celui din COVID.

În ceea ce privește numărul mediu de salariați, deja se pot vedea efectele strategiei pe care compania o pune în aplicare din 2020, de a se extinde prin așa-numiți agenți, într-un sistem similar francizei.

Citește și

Numărul mediu de salariați ai Profi Rom Food a scăzut în 2020 cu 1.999 de persoane, până la 15.980. Compania anunță însă că are peste 26.000 de angajați în magazine integrate și partener în cele peste 1.560 de magazine în sute de localități. Profi este cel mai mare angajator privat și retailerul cu cea mai mare acoperire geografică din România.

Te-ar mai putea interesa și
APFP, despre BRD Pensii: Se impune o intervenţie rapidă pentru a depista fapte similare la nivelul Pilonului 2
APFP, despre BRD Pensii: Se impune o intervenţie rapidă pentru a depista fapte similare la nivelul Pilonului 2
Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii (APFP) atrage atenţia asupra potenţialelor deficienţe în sistemul de supraveghere a administratorilor de fonduri de pensii Pilon 2, potrivit......
Vodafone lansează platforma EasyTech cu noi game de produse IoT și gadgeturi, iar clienții vor beneficia și de servicii precum buyback sau plata în rate
Vodafone lansează platforma EasyTech cu noi game de produse IoT și gadgeturi, iar clienții vor beneficia și de servicii ...
Vodafone lansează platforma comercială EasyTech, care aduce o gamă extinsă de produse atât în magazinul online, cât ...
România se grăbește să stocheze gaze. Jumătate din producția internă de acum se înmagazinează
România se grăbește să stocheze gaze. Jumătate din producția internă de acum se înmagazinează
Astăzi, se înmagazinează pentru iarnă jumătate din producția internă de gaze a țării, în condițiile în care gradul ...
O nouă creştere, noi recorduri pentru ROBOR – 5.07.2022
O nouă creştere, noi recorduri pentru ROBOR – 5.07.2022
ROBOR creşte şi marţi, 5 iulie 2022, şi atinge noi recorduri.