Preţul IAR Ghimbav la Bursă creşte cu 15% zilnic şi de cinci ori pe an. Are un profit de 19 ori mai mare în primul semestru

Acţiunile IAR Braşov (IARV) au crescut miercuri şi joi cu maximul permis de mecanismul Bursei din Bucureşti (BVB). Decizia fericită a acţionarilor de a transfera compania pe piaţa principală s-a adăugat rezultatelor excelente. 
Economica.net - joi, 23 iul. 2015, 11:04
Preţul IAR Ghimbav la Bursă creşte cu 15% zilnic şi de cinci ori pe an. Are un profit de 19 ori  mai mare în primul semestru

Acţiunile IAR Braşov (IARV) s-au apreciat cu 14,97% joi, până la 8,065 lei / titlu, iar miercuri cu 15% (maximul permis e mecanismele Bursei). Compania a fost transferată pe piaţa principală a Bursei de pe piaţa Rasdaq în curs de desfiinţare şi a obţinut o vizibilitate mai mare pentru investitori.

Acest argument se adaugă rezultatelor excelente ale companiei, care au dus la dublarea valorii sale de piaţă (capitalizarea bursieră), până la 152 de milioane de lei. Preţul acţiunilor au crescut cu 456% în ultimul an calendaristic.

IAR Braşov (IARV) a obţinut în primul semestru din acest an un profit de 31,7 milioane de lei, de 19 ori mai mare faţă de cel consemnat în primele şase luni din 2014, respectiv 1,6 milioane de lei, potrivit rezultatelor companiei postate pe propria pagină de internet.

Creşterea constructorului de elicoptere a fost susţinută de volumul mare de comenzi şi de dividendele încasate de pe urma parteneriatului local cu concernul european Airbus.

Veniturile din exploatare au fost de 52,34 milioane de lei în primul semestru din 2015, faţă de 34,86 milioane de lei în primele şase luni din 2014. Cheltuielile de exploatare din primul semestru din 2015 au fost de 33,92 milioane de lei, comparativ cu 33,58 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform raportului, ponderea cheltuielilor de exploatare în total cheltuieli, în semestru I din 2015 este de 98,75%, iar în semestrul I din 2014 a fost de 96,99%. Ponderea veniturilor din exploatare în total venituri, în primul semestru din 2015 este de 79,24%, iar în semestrul I din 2014 a fost de 96,10%, scrie Agerpres.

Potrivit raportului, activitatea de producţie a societăţii are la bază doar contracte ferme, cu desfacere asigurată. Gradul de încărcare a capacităţilor de producţie pentru anul 2015 este de 100%.

În raport se mai menţionează că dividendele aferente exerciţiului financiar din 2014 sunt în sumă de 2.922.372, reprezentând 51,15 din profitul net. Dividendele acordate pentru exerciţiul financiar din 2014 sunt în valoare brută de 0,1547 lei/acţiune, iar data plăţii este 6 iulie 2015. Acţionarii îndreptăţiţi să primească dividende pentru 2014 sunt cei înregistraţi în registrul acţionarilor la data de 15 iunie 2015.

Compania de stat pentru reparaţii şi mentenanţa aeronavelor IAR Braşov (IARV) a debutat, la jumătatea acestei luni, pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în urma transferului de pe piaţa Rasdaq.

Transferul a fost decis de acţionarii IAR în luna februarie a acestui an, iar la începutul lunii iulie compania a primit aprobare din partea Consiliului de Administraţie al BVB.

‘IAR stă bine cu disponibilităţile băneşti, dar o parte ne gândim să o obţinem prin emiterea unor pachete suplimentare de acţiuni, adică să atragem nişte fonduri pe bursă, probabil 11 – 12 milioane de euro’, a declarat, cu ocazia transferului, directorul general al IAR Braşov, Neculai Banea.

Acesta a subliniat că o parte din aceşti bani vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unor utilaje noi, dar şi pentru modernizarea celor existente.

Peste 72% din acţiunile IAR Braşov sunt deţinute de statul român (Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului – 64,89%, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – 7,3%), iar restul de aproape 28% din acţiuni aparţin investitorilor.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...