Profitul Băncii Transilvania a scăzut cu 9,5% în primele nouă luni, la 240,2 milioane lei

Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primele nouă luni un profit net de 240,23 milioane lei (54,4 milioane euro), cu 9,5% mai redus decât nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,4% faţă de finalul anului trecut, la 30,28 miliarde lei.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 07:28
Profitul Băncii Transilvania a scăzut cu 9,5% în primele nouă luni, la 240,2 milioane lei

Pentru primele nouă luni din 2012, banca a raportat un profit net de 265,43 milioane lei.

Profitul înainte de impozitare a urcat cu 3,5%, la 284,5 milioane lei, de la 274,82 milioane lei la finalul lunii septembrie 2012, reiese din datele transmise joi de Banca Transivania Bursei de la Bucureşti.

„Trimestrul III a fost cel mai bun pentru banca noastră pe partea de creditare, deoarece creşterea portofoliului cu 850 milioane lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie – septembrie. Politica BT privind relansarea creditării dă roade şi reafirmă angajamentul Băncii Transilvania, ca bancă locală, de a finanţa economia. Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării, finanţării preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice”, a declarat într-un comunicat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 14,4%, la 811,07 milioane lei, de la 708,51 milioane lei în perioada de referinţă.

Conform datelor prezentate, veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania sunt cu 3% mai mari, de 1,147 miliarde lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare, acestea sunt de 280,54 milioane lei, la acelaşi nivel cu cele de anul trecut.

Raportul cost/venit a fost de 50,76%, finalul lunii septembrie. Indicatorul s-a îmbunatăţit cu peste 1% în cursul ultimului trimestru.

Soldul creditelor este de 18,416 miliarde lei, în creştere cu 5% comparativ cu finalul anului trecut, portofoliul fiind preponderent în lei.

În funcţie de tipul de clienţi, 51% reprezintă împrumuturi acordate companiilor cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro anual, iar aproape 50% sunt credite acordate IMM-urilor şi persoanelor fizice.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 13,22% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania.

Solvabilitatea băncii este de 12,40%. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare se situează la 122%.

Soldul total al provizioanelor este de 2,354 miliarde lei la 30 septembrie, cu 11% peste nivelul de 2,111 miliarde lei de la sfârşitul anului 2012.

În primele nouă luni ale acestui an a crescut nivelul depozitelor atrase de la clienţi, cu 5% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la suma de 24,419 miliarde lei.

Numărul de clienţi activi ai băncii a înregistrat, de asemenea, o creştere în perioada menționată de la 1,56 milioane la aproape 1,65 milioane de clienți.

Cel mai mare acţionar al băncii este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%.

Acţiunile Băncii Transilvania au închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri la un preţ de 1,418 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de3,128 miliarde lei (706 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...