Profitul BCR a crescut cu 37%, în 2020, până la 814,1 milioane de lei

BCR a înregistrat un profit net de 814,1 milioane de lei (168,3 milioane de euro) în 2020, față de 593,3 milioane de lei (125,0 milioane de euro) în 2019 pe baza unei creșteri puternice a creditării și a unui rezultat operațional mai mare, parțial din compensare de costuri mai mari cu riscul. Profitul net din 2019 a fost afectat de constituirea unui provizion excepțional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuințe în trimestrul al II-lea din 2019, arată un comunicat de presă al băncii.
Economica.net - vin, 26 feb. 2021, 06:59
Profitul BCR a crescut cu 37%, în 2020, până la 814,1 milioane de lei
Creşterea de circa 45 de milioane de euro înregistrată în 2020 de BCR s-a datorat unui plus de 10 milioane euro rezultat din activitate de baza, 15 milioane euro din reducerea de cheltuieli şi 20 de milioane euro din reevaluari, venituri exceptionale si, cel mai probabil, rezultatele subsidiarelor (leasing, pensii, etc).

„Adaptarea și reziliența au fost cuvintele dominante, la nivel de business, dar și la nivel personal pentru toți colegii mei. BCR a pus pe primul loc siguranța angajaților și sănătatea financiară a clienților și am reușit să trecem împreună, mai puternici, peste obstacole. Colegilor mei vreau să le mulțumesc pentru rapiditatea cu care s-au adaptat contextului, dar și pentru dedicarea și pasiunea pe care le-au pus în munca lor. Am continuat să învățăm din puterea de reinventare a clienților noștri și am ținut deschis, fiind un partener de încredere pentru antreprenori și companii în efortul lor de a asigura continuitatea locurilor de muncă. Am oferit soluții de finanțare în domenii cheie ale economiei pentru ca România SA și România SRL să continue să producă valoare adaugată. Misiuneanoastră continuă în 2021: sprijin real pentru alegeri financiare inteligente, prin adaptarea la nevoile clienților, servicii financiare personalizate, transformare digitală continuă și programe educaționale incluzive”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Portofoliul total de credite nete acordate clienților de Banca Comercială Română (BCR) a crescut cu 7,4% an pe an la 31 decembrie 2020, susținut atât de segmentul retail, cât și de cel corporate. Credite nou acordate în lei, în valoare de 8 miliarde de lei în 2020 către segmentul Retail – persoane fizice (credite ipotecare și de consum) și microîntreprinderi. De asemenea, 1 din 5 români a achiziționat o locuință cu finanțare de la BCR, în timp ce 1 din 6 români a contractat un credit de consum.

Finanțările nou acordate segmentului Corporate au crescut cu 24,5% an pe an, ajungând la 9,3 miliarde lei în 2020, dintre care 42% reprezintă credite de investiții. Stocul de finanțări acordate sectorului IMM este în creștere cu 14,8% an pe an la 31 decembrie 2020. La ora actuală, peste 4.800 de companii care creează peste 300.000 de locuri de muncă au fost susținute anul trecut prin credite noi, credite acordate prin programul IMM Invest sau prelungiri ale liniilor de credit. Peste 1.800 de credite IMM Invest au fost aprobate (valoare totală de 1,2 miliarde de lei).

Banca a înregistrat 1,8 milioane de utilizatori de internet banking și mobile banking, din care peste 1 milion de utilizatori activi de George, în creștere cu 43% față de 2019.

George devine ecosistemul digital care oferă 100% online cele mai multeproduse specifice de retail banking (conturi curente, economisire, creditare și asigurări). Numărul de tranzacții prin George a crescut cu 102%în 2020 față de 2019. BCR a înregistrat un profit net de 814,1 milioane de lei (168,3 milioane de euro) în 2020.

De asemenea, circa 41.000 de cereri de amânare a ratelor pentru persoane fizice și circa 500 de cereri pentru companii au fost implementate, în cadrul moratoriului public și al celui privat, pentru a susține clienții afectați de pandemie, majoritatea selectând soluția BCR.Peste 3.600 de cereri de amânare de plată au fost realizate 100% online, prin platforma George. Peste 350.000 de clienți persoane fizice au beneficiat de amânarea pentru 3 luni a sumelor lunare minime obligatorii de plată pentru carduri de credit și descoperit de cont. Amânările la plata creditelor în 2020 în sprijinul clienților afectați de contextul pandemic au reprezentat13% din portofoliul totalde credite persoane fizice, respectiv 10% din portofoliul total de credite acordate companiilor.

În zona digitală, peste 30% din creditele de nevoi personale din 2020 au fost acordate 100% digital. Jumătate dintre clienții ce iau credit 100% online optează și pentru asigurarea de viață, șomaj, pierdere temporară sau permanentă a capacității de muncă. Banca a implementat un nou mod de funcționare la nivelul întregii rețele de sucursale, prin care clienții au acces exclusiv în baza unei programări telefonice. Peste 70% dintre clienți și-au programat deja de acasă vizita la bancă.

În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 8 miliarde de lei în 2020.Comparativ cu 2019, BCR și-a majorat cota de piață la creditele de consum nou acordate în moneda locală până la 17.4% (+1,6pp), precum și la creditele ipotecare nou acordate în moneda locală, până la circa 20% (+3pp).Vânzările de credite ipotecare în lei au crescut cu 28% an pe an, datorită produsului ipotecar Casa meacare reprezintă 71% din total. De asemenea, BCR a continuat să susțină creditul guvernamental Noua Casă, având o cotă de piață de 30%. Stocul de credite ipotecare s-a majorat cu 10,6% an pe an în 2020, în timp ce stocul de credite de consum a crescut cu 8% an pe an.

În activitatea de creditare corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi în valoare de 9,3 miliarde de lei în 2020, în creștere cu 24,5% an pe an. Motorul principal a fost avansul stocului de finanțări acordate sectorului IMM (inclusiv prin subsidiara BCR Leasing), care a crescut cu 14,8% an pe an, atingând valoarea de 7,0 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) la 31decembrie 2020, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afacerile noiși pe dezvoltarea sectorului de leasing, precum și a participării BCR în programul IMM Invest.Față de 2019, finanțarea sectorului public a crescut cu 21,6%, iar cea pentru sectorul imobiliar cu 7,0%.

Ecosistemul inteligent de banking George a depășit1 milion de utilizatori activi, în creștere cu43% față de 2019. George oferă onlinecele mai multe produse specifice de retail banking (conturi curente, economisire, creditare și asigurări).Astfel, în 2020 au fost lansate în platforma George mai multe produse unice pe piața bancară: refinanțare online, card de credit online și descoperit de cont online(lansatela finalul lui 2020 –deja 50% din cardurile de credit și contractele pentru descoperit de cont au fost acordate 100% digital), asigurarea Multi Protect și asigurarea atașată creditului. George Moneyback, programul de loialitate care oferă bani înapoi, ca reducere, clienților BCR care folosesc plata cu cardul, a ajuns la 310.000 de utilizatori în doar cinci luni. Peste 95%din conturile noi de economii în 2020 au fost deschise prin George.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...